11 anholdelser har lagt låg på bandekonflikten i Storkøbenhavn

En stribe anholdelser har tilsyneladende lagt en dæmper på den voldsomme bandekonflikt, der i sidste måned opstod i Mjølnerparken på Nørrebro og hurtigt spredte sig ud over Storkøbenhavn. Blandt de anholdte er ifølge Berlingskes oplysninger kernen i begge fraktioner, herunder en af de absolutte nøglepersoner i konflikten.

Politiet til stedet ved Bolsjefabrikken i Ragnhildsgade på Nørrebro i København, onsdag aften den 19. september 2018. Politiet er onsdag aften rykket ud til en skudepisode i Ragnhildgade i Københavns Nordvestkvarter.. (Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag 15. september kort efter midnat. En sort BMW kommer kørende gennem Nørrebros gader. Da den passerer kiosken på hjørnet af Nørrebrogade og Heimdalsgade, finder en af passagererne en AK47-riffel frem. Han affyrer ifølge sigtelsen et enkelt skud mod de unge mænd foran kiosken, og så går noget galt for ham. Riflen låser sig fast, så det ikke lykkes at affyre flere skud.

Ingen bliver ramt, men episoden bliver startskuddet til en række skudattentater centreret omkring Nørrebro og Københavns Nordvestkvarter og med tråde til flere områder uden for hovedstaden, blandt andet Hundige og Ishøj.

En konflikt, der på en måned har ført til 15 skyderier. Ingen er døde, men flere tilfældige er blevet ramt herunder to mænd på omkring 50 år, der sad i hver deres bil, da de blev beskudt en fredag aften for tre uger siden i krydset mellem Guldberggade og Meinungsgade på Indre Nørrebro.

Michael Otto, 21-årig pædagogmedhjælper i Mjølnerparken.

»Hvis jeg blev inviteret til øl herude, ville jeg nok ikke sige ja, for jeg gider ikke rende og se mig over skulderen hele tiden.«


Det er den foreløbige kulmination på konflikten, for få dage senere anholdt Københavns Politi 11 personer, som er sigtet for fem drabsforsøg og to biltyverier i relation til konflikten, og siden har der været længere mellem skyderierne.

»Det er vores vurdering, at de mange anholdelser sammenholdt med den synlige og massive polititilstedeværelse, primært omkring Nørrebro og København NV, har været med til at lægge en kraftig dæmper på konflikten. Der har således ikke været voldelige hændelser med relation til konflikten i området i snart tre uger,« siger politiinspektør i København Torben Svarrer.

Samme toner kommer fra Vestegnens Politi og Midt- og Vestsjællands Politi.

I begge politikredse har man den seneste måned været travlt beskæftiget med konflikten - på Vestegnen fordi de involverede kriminelle har skudt mod hinanden, mens de er kørt rundt i forstæderne, og hos Midt- og Vestsjællands Politi fordi grupperingerne har allierede i Hundige/Greve.

Kernen i begge grupper anholdt

Konflikten begyndte i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, hvor kriminelle omkring den lokale bande Brothas synes at være blevet uenige om retningen for bandens fremtid. Derfor er banden splittet op i to fraktioner, der nu bekriger hinanden.

Den ene part omtales af Rigspolitiet fortsat under navnet Brothas, mens den anden i det seneste konfliktnotat kaldes NNV-gruppen, fordi den har tråde til Københavns Nordvestkvarter. Det viser en aktindsigt i Rigspolitiets seneste konfliktnotat.

De centrale figurer i sidste års bandekrig i København er væk fra gaderne og det har efterladt et magtvakuum i området omkring Mjølnerparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Præcis hvad, der har udløst konflikten mellem parterne, er uklart, men en 30-årig mand, AM, har formentlig spillet en nøglerolle.

Ifølge flere unavngivne og af hinanden uafhængige kilder er AM leder af den fraktion, som Rigspolitiet kalder Brothas. Med en aggressiv og konfronterende attitude og et ønske om at få banden i Mjølnerparken til at vokse, skulle han have sat ild under det kriminelle miljø i området ved at afkræve andre lokale kriminelle svar på, om de er »med eller imod« hans strategi.

Uenigheden eskalerede i sidste måned så hurtigt og voldsomt, at det »kom som et lyn fra en klar himmel« for politiet, da parterne pludselig begyndte at skyde efter hinanden.

Siden har politiet etableret visitationszoner i de tre hårdest ramte områder på grænsen mellem Nørrebro og Nordvest, i Hundige og i Ishøj; mobile politistationer har været indsat sammen med en polititilstedeværelse så massiv, at København i en periode har haft assistance fra andre politikredse.

Man har også anholdt 28 personer, der mistænkes for at have relation til konflikten. Anholdelserne er især foregået i København, og særligt to af aktionerne ser ud til at have været afgørende for, at roen tilsyneladende sænke sig.

I weekenden 22-23. september blev otte personer anholdt. De tilhører alle angiveligt kernen af NNV-fraktionen og er sigtet for et groft overfald i en frisørsalon på Nørrebro 16. september.

Få dage efter kom aktionen, hvor Københavns Politi anholdt de 11 personer og ifølge TV 2 blandt andet sigtede dem for fem drabsforsøg. De blev anholdt i et sommerhus på Stevns og er ifølge Berlingskes oplysninger kernen i Brothas-fraktionen. En af de 11 er den 30-årige AM.

Ikke bare hos Københavns Politi, men over hele Storkøbenhavn, ser man effekten af de to store anholdelsesaktioner. Der er således så roligt, at visitationszonerne i København og Ishøj er nedlagt.

Hos SSP København oplever man, hvordan unge som ældre igen er begyndt at færdes på gader og stræder om aftenerne, og det er flere uger siden, man senest har eskorteret unge hjem fra lokale klubtilbud, som man gjorde et par gange, da konflikten var på sit højeste i området.

»Vi oplever en klar forbedring i området. Folk er blevet mere rolige og forhåbningsfulde i forhold til, at roen igen vil indfinde sig, men der er også fortsat en bekymring for, at tingene blusser op igen,« siger sekretariatschef Tommy Laursen.

30-årige Bushra Firdous vender hverdagens små og store oplevelser med sine veninder i Mjølnerparken. Alle tre er de bekymrede for deres egen og deres børns sikkerhed på grund af de mange skyderier.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

En bekymring, som flere beboere i Mjølnerparken deler. I de grønne gårde mellem de røde murstensblokke, hvor konflikten begyndte, er skyderierne en ubehagelig påmindelse om sidste års brutale bandekrig, hvor tre personer blev dræbt – to af dem ved Mjølnerparken.

For 30-årige Bushra Firdous, der arbejder som køkkenmedarbejder og har boet i Mjølnerparken, siden hun kom til Danmark for ni år siden, er det nu blevet for meget.

»Min mand og jeg har talt om at flytte. Det er på grund af skyderierne, fordi vi ikke ønsker, at vores børn skal vokse op her med banderne,« siger hun.

Også Michael Otto tager sine forholdsregler. Han arbejder i børnehaven i Mjølnerparken og færdes kun på Ydre Nørrebro i dagtimerne. Det er han ikke utryg ved, fortæller han, men:

»Hvis jeg blev inviteret til øl herude, ville jeg nok ikke sige ja, for jeg gider ikke rende og se mig over skulderen hele tiden,« siger den 21-årige pædagogmedhjælper. I sit arbejde ser han, hvordan skyderierne sætter sig i lokalområdets forældre.

»Børnene er ikke påvirket af det, men man kan godt mærke det på stemningen, når forældrene kommer. De går lidt hurtigere, end de plejer, og snakker ikke på samme måde som tidligere,« siger han.

21-årige Michael Otto bruger gårdene i Mjølnerparken til at få lidt ro, når han har pauser fra sit arbejde i den lokale børnehave. Han har aldrig været utryg ved at færdes i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Brothas genopstod for at slås

I Mjølnerparken er bandeproblematikken ellers langt fra ny.

En gruppe kriminelle unge har holdt til i boligkomplekset i flere år, og i fjor blev området et af epicentrene i den brutale bandekrig i mellem Loyal to Familia (LTF) og Brothas.

Tommy Laursen, sekretariatschef i SSP København.

»Vi oplever en klar forbedring i området. Folk er blevet mere rolige og forhåbningsfulde i forhold til, at roen igen vil indfinde sig, men der er også fortsat en bekymring for, at tingene blusser op igen. «


Forud for den konflikt havde der ellers været en rolig periode i Mjølnerparken. Brothas havde nedlagt sig selv året forinden, men det blev kortvarigt, for da LTF fra sin base på Indre Nørrebro forsøgte at trænge ind i Mjølnerparken i forsommeren 2017, genopstod banden som en modreaktion.

I dag er den konflikt afsluttet og den ydre fjende forsvundet – LTF er ikke bare blevet forbudt, men også betydeligt decimeret på grund af mange anholdelser – og der er opstået et magtvakuum i Mjølnerparken. Et magtvakuum, som AM angiveligt har forsøgt at udnytte.

Selvom de er forsøgt slettet, er sporene fra sidste års bandekrig på Nørrebro stadig til at få øje på ved Mjølnerparken. Dengang var Brothas i konflikt med Loyal to Familia (LTF). Tre personer blev dræbt i konflikten, to af dem skudt ved Mjølnerparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Samtidig er flere tidligere medlemmer af LTF angiveligt gået over til NNV-fraktionen - og har dermed allieret sig med personer, som de for under 12 måneder siden skød imod - hvilket formentlig heller ikke har bidraget  positivt til stemningen.

Den store uforudsigelighed og kompleksitet i det kriminelle miljø omkring Brothas går i forskellig grad igen hos andre kriminelle bander i disse år, hvor bander opstår og nedlægges, og hvor bandemedlemmer jævnligt skifter mellem grupperingerne.

»Det er et meget komplekst og dynamisk miljø. Der er mange personer, der skifter fra en gruppe til en anden, og når de gør det, tager de konflikter med sig, og venskaber kan blive til fjendskaber,« siger politidirektør på Vestegnen Kim Christiansen og sætter dermed ord på en af de udfordringer, politiet i disse år står overfor.

Berlingske ville gerne have haft Rigspolitiets vurdering af konflikten, men det har ikke været muligt for avisen at få et interview.