Touren rammer igen bjergene, men Bernal er fanget i den slovenske sandwich

Primoz Roglic og Tadej Pogacar synes på vej til dobbelt slovensk triumf i Tour de France. Og det er vanskeligt at bebrejde Egan Bernal det mindste.

Den forsvarende mester, Egan Bernal, var tvunget i defensiven ved fredagens etape. Her krydser han målstregen i le Puy Mary Cantal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujoulat/EPA/Ritzau Scanpix

Blikket var resignerent. Han vidste, han havde givet alt. Og alligevel var det ikke nok.

Egan Bernal stod på toppen af den ældgamle vulkan Puy Mary fredag eftermiddag og havde endelig fået vejret. Umiddelbart efter målstregen var han nærmest kollapset ned over sin Pinarello-racer efter en modbydelig klatretur, hvor alt handlede om at begrænse tidstabet.

»Hvis de andre er stærkere, så er der jo ikke noget, jeg kan gøre ved det,« sagde han nærmest undskyldende. Den forsvarende mester var tvunget i defensiven og ladt alene mod overmagten. Forsøget fra holdkammeraterne, de vanlige tour-konduktører fra tidligere år, på at ryste Jumbo-Visma, lykkedes ikke. Og da Tadej Pogacar som ventet angreb den eksklusive favoritgruppe, hang Egan Bernal allerede 10-15 meter bag fronten. Hjælpeløs.

Og der skal særdeles positive vibrationer til for at finde den optimisme, der kan overbevise om, at tingenes udvikling kan vendes. Spoler man tiden tilbage til 2019, var Egan Bernal også i voldsomme problemer i Pyrenæerne, og hans sande styrke og vejen til øverste plads på podiet i Paris blev først vist frem på de afsluttende og udmarvende etaper i Alperne. Men dengang var holdkammeraten Geraint Thomas i spil til sejren og Ineos havde dermed en taktisk fordel, hvor de kunne spille kortene ud på skift – og hjælperytteren Wout Poels havde også evnerne til at sidde med langt ind i finalerne.

Det er ikke tilfældet i år. Richard Carapaz, der blev hevet ind kort før løbets begyndelse, har ikke haft et niveau, der kan matche Tom Dumoulin, Sepp Kuss og George Bennett på Jumbo-Visma-holdet. Ergo er det overladt til Egan Bernal alene at tage kampen op mod Tadej Pogacar og Primoz Roglic. Alle tre ryttere er kendetegnet ved det, der skaber Grand Tour-vindere: holdbarhed i den afsluttende uge. Så selv om Bernal har sin force på de lange, udmarvende stigninger og knap så meget på de korte og hidsige, ser det for alvor vanskeligt ud – også med tanke på, at Primoz Roglic har den afsluttende enkeltstart i baghånden. Derfor er opgaven, at Bernal skal finde halvandet til to minutter inden da, hvis han vil gøre sig forhåbninger om at gentage sejren fra sidste år.

Styrkeforholdet blev slået fast

Tadej Pogacar ligner lige nu den eneste, der for alvor kan true Primoz Roglic i kampen om gult. Angrebslysten har været der, når terrænet har indbudt til det, og selv om den unge slovener tog tid på etapen til Loudenvielle, hvor han rykkede fri på Col de Peyresourde, var det reelt et udtryk for en kalkuleret beslutning fra Roglic. Pogacar bokser stadig med et tidsefterslæb fra sidevindsdramaet på 7. etape, og Roglic har et iskoldt overblik, der modvirker unødvendige kraftanstrengelser. Og skulle der være kommet lidt for meget oprørslyst, fik Roglic slået fast over for sin unge landsmand, hvordan styrkeforholdet reelt er på fredagens etape til Puy Mary.

Nok fulgtes de over målstregen, men Roglic efterlod ingen tvivl ved at sætte et tempo, der pressede Pogacar til det yderste og efterlod opkomlingen med et ansigt forvredet i anstrengelse. Måske kunne det tempo endda være skruet yderligere i vejret, men man sidder tilbage med en fornemmelse af, at alliancen mellem de to slovenere er udtalt og at Roglic gerne kører Pogacar på podiet – så længe han selv indtager den øverste position.

Søndagens etape vil give endnu flere svar. Den afsluttende stigning på Grand Colombier er modbydeligt lang – næsten 18 km – med svingende stejlhedsgrader. Følges opskriften fra de foregående bjergetaper, så bliver det yderligere et slovensk opgør. Og muligheden for et forsvar af titlen ser stadig vanskeligere ud for Egan Bernal. Overmagten virker ganske enkelt for voldsom.

Gårsdagens etape var ikke afgjort ved redaktionens afslutning.