Mads Pedersen tager VM-guld i England

Som den første dansker vandt 23-årige Mads Pedersen søndag VM-guld i herrernes linjeløb.

Den danske cykelrytter Mads Pedersen vinder herrernes linjeløb ved VM i England. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nigel Roddis

Den danske cykelrytter Mads Pedersen sikrede sig den helt store triumf ved søndagens linjeløb ved VM i engelske Yorkshire.

Foto: VICKIE FLORES.

På en barsk, regnfuld og kold dag over 261 kilometer tog danskeren guldet foran italienske Matteo Trentin og schweizeren Stefan Küng.

Det er sjette gang i historien, at en dansker henter en VM-medalje i herrernes linjeløb, men første gang at det lykkedes en dansker at tage VM-titlen.

»Det er utroligt. Vi forventede det ikke, da vi startede i morges. Men det var en helt utrolig dag,« siger Pedersen i det officielle vinderinterview efter sejren.

»Det (planen, red.) var at få mig ud tidligt i finalen, og så kunne Valgren og Fuglsang komme nede bagfra. De fulgte ikke van der Poel og Trentin, da de kom op. Så handlede det om at overleve og køre spurten.«

Da målstregen nærmede sig, bed Pedersen tænderne sammen og håbede på, at smerten forsvandt, siger danskeren.

»Man skal være fokuseret hele dagen og blive foran hele dagen. Det handler om at være fokuseret i seks timer, og håbe man ikke er uheldig.«

»Det er enhver rytters drøm at iklæde sig den dragt, og at jeg nu kan gøre det er helt utroligt.«

Dansk cykelchef er målløs over Pedersens VM-triumf

Mads Pedersen overraskede også den danske landsholdsledelse med sin præstation i Yorkshire.

Danmarks Cykle Unions (DCU) elitechef, Morten Bennekou, har da også svært ved at finde det rigtige ben at stå på i minutterne efter et af dansk cykelsports største øjeblikke nogensinde.

»Det er fantastisk. Der er ikke så meget mere at sige. Jeg er målløs,« siger Morten Bennekou.

Efter mere end 50 kilometer i udbrud sad Mads Pedersen som del af en trio i opløbet.

At den unge dansker slog schweizeren Stefan Küng i spurten i Harrogate var ventet.

Men at han også satte den tidligere europamester Matteo Trentin til vægs, var formentlig overraskende for de fleste.

»Han har siddet der og været så stærk hele dagen. Han har aldrig gemt sig, og han slog Trentin med længder. Der var jo ikke noget spænding,« siger Morten Bennekou.

»Og han er 23 år,« lyder det nærmest vantro fra elitechefen.

Mads Pedersen er Danmarks første verdensmester i professionel landevejscykling for herrer.

Foto: VICKIE FLORES.

Valgren om vennens triumf: Det går lige i hjertet

Det kom som en stor overraskelse for Michael Valgren, at Mads Pedersen var hurtigst i VM-opløbet.

Cykelrytteren Michael Valgren er rørt, efter at holdkammeraten Mads Pedersen blev verdensmester i professionel landevejsløb som den første danske herrerytter nogensinde.

Valgren var tydelig overrasket, da han krydsede målstregen som nummer fem og så navnet Pedersen øverst på lystavlen.

»Da jeg så, at han stod øverst, var det et kæmpe chok for mig. Jeg havde ikke regnet med, at han ville vinde. Han er en god kammerat, så det går lige i hjertet.«

»Jeg er ovenud lykkelig. Det er så flot kørt af Mads. Han var den stærkeste på dagen og sparede ikke på noget. Det er flot kørt, det er store nosser,« siger Michael Valgren.

Valgren var sammen med Jakob Fuglsang udnævnt som danske kaptajner, men kunne altså se den unge Trek-rytter stjæle rampelyset på en lang og regnfuld søndag i Yorkshire.

»Det er kæmpestort, og noget vi aldrig har set før. Det er helt vanvittigt, og så er han kun 23,« siger Valgren.

Hans egen sjetteplads bekræfter Valgren i, at han er i klar fremgang efter en ellers besværlig sæson.

»Jeg er også godt tilfreds. Mads kørte supergodt. Derfor skulle jeg vente, og det gjorde jeg også. Han låste mig lidt, men når han vinder, er det okay. Vi kørte et skidegodt cykelløb som landshold,« siger Michael Valgren.

Pedersen hang på

23-årige Mads Pedersen var på de sidste ti kilometer ind mod målstregen i Harrogate en del af en firemandsgruppe.

Ud over Pedersen sad schweizeren Küng og de to italienere, Trentin og Gianni Moscon, med i udbruddet.

Kort forinden var den hollandske favorit Mathieu van der Poel gået helt kold og sat ud af spillet om VM-titlen.

På den sidste bakke med 5,5 kilometer tilbage måtte også Moscon slippe, og danskeren begyndte også at slide i det.

Mads Pedersen hang dog på, og det begyndte nu for alvor at dufte af dansk metal.

Med en kilometer tilbage begyndte spillet om, hvem der skulle åbne spurten. Med Pedersen forrest kiggede rytterne hinanden an, og pludselig åbnede Trentin.

Mads Pedersen svarede med det samme tilbage og overhalede den stærke italiener, der endte på andenpladsen flere meter bag den suveræne dansker.

Historiens første danske VM-vinder af herrernes linjeløb faldt med det samme om på asfalten efter sin kraftanstrengelse i finalen - og efter et generelt hårdt cykelløb, der tærede på kræfterne hos flere af stjernerne.

Sidste års verdensmester, spanieren Alejandro Valverde, var en af dem, der hurtigt gav op.

Den danske cykelrytter Mads Pedersen vinder herrernes linjeløb ved VM i England. Fold sammen
Læs mere
Foto: VICKIE FLORES.

Jakob Fuglsang, Michael Valgren og Mads Pedersen var hele dagen stærkt kørende på et ottemand-stort dansk hold. Da løbet med 70 kilometer tilbage gik ind i sin afgørende fase, sad de alle med fremme i fronten af feltet.

Mads Pedersen havde masser af energi, og med 50 kilometer tilbage kørte han op til de to udbrydere, amerikaneren Lawson Craddock og Stefan Küng fra Schweiz.

Hollandske Mike Teunissen forsøgte at komme med, men kunne ikke følge danskerens acceleration.

Mads Pedersen nåede hurtigt op, og det høje tempo betød, at Craddock med det samme faldt fra.

Med 30 kilometer tilbage fik Pedersen og Küng selskab af italienske Gianni Moscon, der havde revet sig fri af feltet. Også Mathieu van der Poel fra Holland og italienske Matteo Trentin kom op.

De fem ryttere fandt ind i et godt samarbejde, og nede i feltet havde Danmark, Schweiz, Italien og Holland nu ingen interesse i at trække udbryderne ind.

Det betød, at afstanden til feltet voksede sig større, og der var lagt op til, at den kommende verdensmester skulle findes blandt de fem ryttere.

Udbryderne fik slået et lille minut til feltet, og da de forcerede løbets næstsidste bakke med 20 kilometer tilbage, måtte Moscon en kort overgang slippe. Han kom dog op igen.

Gruppens måske største favorit, hollandske Mathieu van der Poel, gik helt kold med 12,5 kilometer tilbage og måtte slippe.

På den sidste bakke med 5,5 kilometer igen var kræfterne hos Moscon også brugt op, og det stod klart, at vinderen skulle findes mellem de tre tilbageværende udbrydere.

Det hele endte i en dansk triumf. Tre gange har en dansker taget VM-sølv, senest Matti Breschel i 2010. Det er også blevet til bronze to gange i historien, men aldrig guld før søndag.

/ritzau/