Julian Alaphilippe viste sensationel mesterklasse i sandhedens time

Årets eneste enkeltstart i Tour de France blev et mesterstykke af et trøjeforsvar og en dag, hvor Jakob Fuglsang tabte yderligere terræn.

Julian Alaphilippe vinder enkeltstarten i Tour de France foran Geraint Thomas. Jakob Fuglsang taber 1 minut og 7 sekunder til den gule førertrøje. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Romantikere kan begynde her.

På selve dagen, hvor den gule trøje rundede 100 år som et kulturhistorisk fikspunkt, sørgede Julian Alaphilippe med et forrygende forsvar for, at den eftertragtede førerklud forbliver på en fransk rytter.

Det havde ikke mange turdet profetere, inden det for alvor begyndte at stramme til, efterhånden som klassementsfavoritterne blev sendt ned ad rampen på den 27,2 kilometer lange tidskørsel i Pau.

Den 27-årige franskmand med musketérskægget og det kække glimt i øjet, angreb asfalten med en frygtløs grådighed. Det var kørsel af den karakter, der kan koste forfærdeligt dyrt, hvis man går for dybt for tidligt. Men QuickStep-rytteren viste sig at have disponeret sin udtømning så perfekt, at han i mål var 14 sekunder hurtigere end den forsvarende Tour-vinder – og enkeltstartsspecialist – Geraint Thomas.

Alaphilippe skar hjørnerne med kirurgisk præcision, han angreb rutens kuperede højdemeter med snertende speed, og han formåede også at holde momentum på det forholdsvis flade stykke ind mod målbyen ved foden af Pyrenæerne. Hvis den gule trøje nogensinde har givet vinger, var disse overdrysset med det fineste fra Klokkeblomsts nektarkrukke.

Sejren til Julian Alaphilippe var en overraskelse af de større fra en rytter, der godt nok har vundet fire ud af seks tidskørsler mod Geraint Thomas hidtil i karrieren.

Ved målstregen lignede Geraint Thomas en himmelfalden mand, da han skulle forholde sig til forløbet af en kamp mod uret, der ikke for ingenting har prædikatet Sandhedens Time.

»Hvis han bliver ved med at køre sådan, vinder han jo,« gispede Team Ineos-kaptajnen med et mikrofonhav foran sig.

Det er stadig et åbent spørgsmål, om Julian Alaphilippe kan overleve det terræn, favoritterne skal krydse klinger på henholdsvis lørdag og søndag. Med lange, udmarvende stigninger, der hidtil ikke har matchet Alaphilippes spidskompetencer.

Forspringet hedder efter fredagens styrkeprøve 1.26 minutter til Geraint Thomas og 2.12 minutter til hollandske Steven Kruijswijk på en samlet tredjeplads, Tourmalet har før knust ben af Alaphilippes kaliber - det er ikke et bjerg, man kan gemme sig på.

Set med danske briller var det ikke nogen stor dag for Jakob Fuglsang. Astana-kaptajnen leverede en godkendt tidskørsel og avancerede fra en 15.-plads til nummer 13 sammenlagt, men vejen til Tour-podiet er reelt blevet længere, eftersom rivaler som Rigoberto Uran, Thibaut Pinot, Enric Mas og Egan Bernal ser solide ud.

Sidstnævnte var ellers mellem de hel- og halvstore tabere på en dag, hvor også Nairo Quintana, Adam Yates og Romain Bardet fik drømmene lagt på is. Men for Team Ineos leverede Egan Bernals pauvre tidskørsel et krystalklart svar på den hierarkiske hakkeorden på holdet, og det tema er det britiske superhold næppe ked af at have fået afklaret, inden man tager fat på Pyrenæerne.

Hvis man havde frygtet en forhåndsafgørelse på Tour de France denne fredag i Pau, er status en anden.

Team Ineos er tvunget til at angribe Julian Alaphilippe i gult og har med Egan Bernals klatreevner en frygtindgydende force at spille ud både offensivt og defensivt.

Omvendt har QuickStep med Enric Mas placeret som samlet sekser en mand, der også kan slå revner i et klassement, der langtfra er størknet beton.

Tværtimod burde favoritterne se muligheder frem for problemer. Det er sagt før, men i et Tour de France, der har så fortættet en stak udfordringer at byde ind med i den næste uge, behøver ingen gå i skyttegrav og stillingskrig.

Slagmarken ligger åben for dem, der har modet.