Historisk Tour-afslutning: Roglic taber den gule trøje dagen før Paris

Sloveneren Tadej Pogacar smadrede overraskende al modstand på den afsluttende enkeltstart i Tour de France. Han tager dermed den gule trøje fra landsmanden Primoz Roglic dagen før paradekørslen i Paris.

Pogacar var 1 minut og 56 hurtigere end Roglic på enkeltstarten og overtager førstepladsen før sidste etape. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE MAHE

Den 21-årige slovener Tadej Pogacar (UAE) flåede lørdag den gule førertrøje af landsmanden Primoz Roglic (Jumbo-Visma) og ligner den samlede vinder af Tour de France.

Det skete på 20. etape - en enkeltstart over 36,2 kilometer - på løbets næstsidste etape, før feltet søndag triller i forventet paradekørsel ind mod Champs-Élysées i Paris.

Før tidskørslen havde Roglic et forspring på 57 sekunder, men det var ikke nok til at holde Pogacar bag sig.

Tadej Pogacar, der søndag fylder 22 år, vandt enkeltstarten i suveræn stil og var hele 1 minut og 56 sekunder hurtigere end Roglic, der kæmpede sig i mål på femtepladsen.

Pogacar henviste de to enkeltstartsspecialister Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) og Richie Porte (Trek) til anden- og tredjepladsen.

En slagen Primoz Roglic ruller over målstregen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE ENA.

Duoen var omkring halvandet minut langsommere end lørdagens helt store triumfator.

Roglic startede som den sidste rytter, og han kunne derfor høre Pogacars mellemtider undervejs. Og det var ikke gode nyheder, han lagde øre til.

Efter 14,5 kilometer havde Primoz Roglic allerede mistet 13 sekunder til den ni år yngre landsmand.

Forspringet var kort efter øget til mere end 30 sekunder, og på det tidspunkt stod det klart, at selv den mindste fejl hos Roglic kunne koste førertrøjen.

Med 10 kilometer tilbage begyndte Primoz Roglic så at vinde lidt af den tabte tid tilbage, men det var endnu et åbent spørgsmål, hvad der ville ske op ad en stejl, seks kilometer lang afslutning op ad La Planche des Belles Filles.

Før stigningen skiftede både Pogacar og Roglic enkeltstartscyklerne ud med lettere cykler, men Pogacars skifte var hurtigere, og det kostede Roglic tre-fire sekunder.

Roglic tabte mere tid, og med fire kilometer tilbage havde Tadej Pogacar indhentet de 57 sekunder, han var bagud før enkeltstarten.

Herfra holdt den senere etapevinder fast i det høje tempo og kæmpede sig over målstregen. Da Roglic lidt senere passerede målstregen var det som en slagen mand, der lige havde misset karrierens største sejr.

En skuffet Roglic har tabt den gule trøje. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIBAULT CAMUS.

/ritzau/