Den »glemte« verdensmester: Jeg føler mig ikke overset

Selv om Amalie Dideriksen for tre år siden blev verdensmester i landevejscykling, blev hendes navn ikke altid nævnt, da Mads Pedersen for nylig vandt herrernes udgave af samme løb. Hun føler sig dog ikke selv overset.

Amalie Dideriksen blev i 2016 Danmarks første seniorverdensmester i landevejscykling. Det havde flere medier glemt, da de omtalte Mads Pedersens triumf i september. Selv føler Dideriksen sig dog ikke glemt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibrahem Alomari/Reuters/Ritzau Scanpix

Da den kvindelige cykelrytter Amalie Dideriksen i 2016 krydsede målstregen ved verdensmesterskaberne i Doha iført Dannebrog, blev hun den første danske seniorverdensmester i professionel landevejscykling.

Men blev hendes præstation glemt, da Mads Pedersen sidst i september gjorde det samme i England og slog samtlige favoritter?

Spørgsmålet er blevet diskuteret heftigt på både sociale medier og i avisspalterne, og søndag nåede det også ind i TV 2 News-programmet »Presselogen«. Her beklagede såvel Ekstra Bladet som Politiken, at de havde givet Mads Pedersen titlen som den første danske verdensmester nogensinde.

Amalie Dideriksen mener dog ikke selv, at hun er blevet glemt i euforien over Mads Pedersens verdensmesterskab.

»Flere medier har fokuseret på, at en række journalister havde glemt, at jeg var den første danske professionelle landevejsverdensmester nogensinde. (...) Jeg føler mig nu ret sikker på, at jeg ikke blev glemt. Mit navn blev i hvert fald nævnt flere gange under TV 2s livedækning af herrernes løb,« skriver Amalie Dideriksen i et opslag på Facebook.

»Mandlig cykelsport er vigtigere«

Efter sejren i Harrogate i England blev Mads Pedersen inviteret ind på Københavns Rådhus til rådhuspandekager. Ved arrangementet holdt blandt andre Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), tale for den nykårede verdensmester.

En lignende invitation fik Amalie Dideriksen og hendes holdkammerater fra sejren i Doha, Cecilie Uttrup Ludwig og Julie Leth, ikke.

»Der er ingen tvivl om, at det ville have været stort (...) men jeg er utroligt glad for den fejring, min barndomsklub, Amager Cykle Ring, arrangerede for mig, da jeg landede i lufthavnen,« skriver Dideriksen videre i sit opslag, hvor hun også går i rette med Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

Det sker, efter at han søndag i programmet »Presselogen« blandt andet sagde, at »mandligt cykelløb er meget mere interessant end kvindeligt cykelløb«, og at »mandlig cykelsport er vigtigere end kvindelig cykelsport«.

Forinden havde Poul Madsen beklaget, at Ekstra Bladet ikke blot havde glemt at nævne Amalie Dideriksen, men også Alex Pedersen, der i 1994 blev amatørverdensmester.

I sit opslag på Facebook skriver Dideriksen, at hun »naturligvis ville ønske, at kvindecykling havde lige så stort mediefokus og fik den samme grad af omtale som herrecykling,« men at hun ikke mener, at Poul Madsen har ret i sin påstand om, at kvindecykling er kedeligere end herrernes.

En stribe verdensmestre

Ud over Dideriksen, Pedersen og Pedersen er en række U23- og juniorryttere blevet verdensmestre i landevejscykling. Senest Mikkel Bjerg, der få dage inden Mads Pedersens triumf hjemtog sin tredje titel på U23-rytternes enkeltstartsdisciplin.

Dertil kommer tre amatørverdensmesterskaber. Ud over Alex Pedersen, der i 1994 – i den næstsidste udgave af amatør-VM nogensinde – kunne iklæde sig regnbuetrøjen, drejer det sig om Leif Mortensen, der vandt amatørverdensmesterskaberne i 1969, og Jørgen Schmidt. Endeligt har Danmark også vundet en lang række verdensmesterskaber i andre af cykelsportens forgreninger, herunder banesporten og i mountainbike.