»Cordua & Steno«: Vi måtte af med store bededag, nu skal vi glemme krisen

S om udenrigspolitisk strategi, alliancen i EU mellem Polen og Ungarn er brudt sammen, debat om regulering af børns skærmtid og brug af mobiltelefoni, krisen blev væk, tyske Grønne i knæ og debat om ændring af abortgrænser i Cordua & Steno på Berlingske torsdag.

Jarl Cordua og Torben Steno går live klokken 10:05 i Berlingskes politiske podcast »Cordua & Steno«. Du kan lytte med her eller på Facebook. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

1. time

SVM-regeringen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen har netop varslet med en ny udenrigspolitisk strategi, der beskrives som »pragmatisk idealisme«. Det var ikke længe, at den gamle strategi, formuleret af den socialdemokratiske forgænger, fik lov at leve. Hvordan stiller S sig til den nye strategi? Vi spørger Jesper Petersen, Socialdemokratiets udenrigsordfører.

For ikke længe siden hang Polen og Ungarn sammen som ærtehalm i europæisk politik. Sammen med de øvrige lande i Visegrad-gruppen var de blevet en ny magtfaktor i EU, mens gamle EU-lande så med skepsis på regeringernes stadigt mere autoritære politik i de to lande. Men siden Ukraine-krigen har landene indtaget forskellige holdninger i forhold til Rusland, og det er gået ud over forholdet, som bliver stadigt værre. Analyse af Journalist og forfatter Vibe Termansen.

Er tiden kommet til, at politikerne bør regulere børns mobiltelefoni og brug af skærmtid? Erhvervsorganisationen DIs topchef forudså for nylig, at vi er på vej mod en fremtid med mennesker uden harmoni og selvtillid i en aggressiv verden. Debat mellem Andreas Holbak Espersen, Digitaliseringspolitisk chef i DI og Frederik Vad, trivselsordfører, Socialdemokraterne.

2. time

For et halvt år siden var Danmark på vej i krise. Vi måtte af med store bededag. Nu bruger man fem milliarder kroner på sundhedsvæsnet, samtidig med at statskassen fortsat bugner af penge. Og det er jo et problem for SVM, der blev dannet som en kriseregering. Det og meget andet i ugen, der gik i dansk politik, taler vi om, mens vi forsøger at uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

De Grønnes dansktalende leder Robert Habeck, ser ud til at være i krise. Analyse af seneste udvikling i tysk politik af Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør for Der Nordschleswiger.

Abortspørgsmålet rører på sig igen her 50 år efter, at den frie abort blev indført i Danmark. Denne gang går diskussionen ud på, om man, som Enhedslisten og organisationen Sex og Samfund foreslår, bør hæve grænsen fra at kunne få abort fra 12. uge som i dag til i fremtiden fra 22. uge. Debat mellem Rosa Eriksen, Socialordfører for Moderaterne, der vil hæve grænsen til 18. uge og Mette Abildgaard familieordfører for Konservative, der ønsker at bevare abortgrænsen.

Lyt til tidligere afsnit her:

Følg Cordua & Steno på mobil