»Cordua & Steno«: Udgør nyt offentligt gældsbonanza et problem for dansk økonomi?

Flertal bag privat læreruddannelse, overvismand om offentligt gældsbonanza, en æra i politik med postfaktuelt værdidebatregime, Grønland står uden regering og debat om ældres vurdering af hjemmehjælpen i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Er der brug for en privat læreruddannelse som supplement til den, de offentlige seminarier allerede udbyder? Det mener et flertal i Folketinget. Regeringen er imod forslaget. Debat mellem Venstres ordfører for fri- og efterskoler, Kristian Jensen, og Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel.

Det er klokken 10.05 i »Cordua & Steno« på Berlingske, og programmet kan høres live via Berlingske eller Facebook.

Vi skal som sædvanlig også finde en modtager af Ugens Fidusbamse og i øvrigt vende en historisk uge i dansk politik med nedsættelsen af den kun sjette rigsret i folkestyrets 172-årige historie.

I den senere tid har der været heftig debat om det seneste års hastigt stigende gældsætning af staten i forbindelse med afbødning af coronakrisen. Vil dette »gældsbonanza« kunne udgøre et problem for dansk økonomi, eller er der tale om hysteri og alarmisme fra gamle borgerlige økonomer? Vi spørger landets overvismand, økonom Carl-Johan Dalgaard.

2. time

På Christiansborg er man holdt op om med at lave politik. I stedet går tiden med substansløst discountdemokrati. Et slags postfaktuelt værdidebatregime, hvor politikerne reelt ikke har nogen svar på de aktuelle problemer, som optager yngre generationer. Sådan lyder analysen fra Emil Sloth, tidligere medarbejder hos De Radikale på Christiansborg.

Grønland står uden en regering, efter at Kim Kielsen blev gået som formand for regeringspartiet Siumut, og det er ved at blive et problem. Det mener folketingsmedlem for partiet IA, Aaja Chemnitz Larsen.

Liberal Alliance foreslår nu, at man giver ældre mulighed for at vurdere og belønne deres hjemmehjælpere. Senere skal et helt nyt lønsystem udbredes til alle dele af det offentlige. Hjemmehjælpere er organiseret i fagforeningen FOA, hvor man synes, det er en dårlig idé.

Debat mellem Liberal Alliances Ole Birk Olesen og Mona Striib, formand for FOA.

Hør tidligere afsnit her.