»Cordua & Steno«: Udenrigsministeriet om 14 dages coronakarantæne efter smuttur til Sverige

Udflugt til Sverige udløser 14 dages coronakarantæne, erhvervsmand vil forny samfundskontrakt, »Armadillo« ti år efter, Kina strammer grebet om Hongkong, debat om flere kvinder i forskerstillinger og debat om Danmark i mindretal om EU-plan i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag kl. 10.05.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Regeringen kræver EU-besparelser og er imod en plan med Tyskland og Frankrig i spidsen, der vil sende penge fra en ny vækstfond til coronaplagede lande i Sydeuropa for at sætte gang i økonomien. Debat mellem Socialdemokratiets EU-ordfører, Lars Aslan Rasmussen, og de Radikales Jens Rohde, der kritiserer regeringens position.

Udenrigsministeriet har for nylig skærpet et påbud om, at danskere, der f.eks. har været en smuttur i Malmø eller besøgt deres sommarstuga i Skåne, faktisk skal gå i karantæne i 14 dage. Vi spørger direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, hvorfor det er nødvendigt, og hvad der ligger til grund bag denne beslutning?

Kina sætter nu hårdt mod hårdt over for Hong kong: Kina vil indføre en ny lov om national sikkerhed, som kan bane vejen for kinesiske sikkerhedsorganer i den tidligere britiske kronkoloni. Det vidner om, at den kinesiske tålmodighed nu er ved at slippe op. Det skrev Lene Winther i denne uge i en analyse, og vi spørger, hvorfor det nu er kommet så vidt.

2. time

Erhvervsmanden Tue Mantoni vil forny det, som han kalder for »samfundskontrakten«. Det er blevet til en bog, hvor han har talt med en række danskere, primært markante erhvervsledere, om, hvad de savner af tiltag, der kan sikre velfærd og velstand i fremtiden. Det munder også ud i en række opfordringer til politikerne om, hvordan samfundskontrakten kan fornys. Mantoni er gæst i studiet.

Hvor langt skal vi tillade universiteterne at gå i bestræbelserne på at få flere kvinder i forskerstillinger? For nylig kunne man læse om, at man på Aarhus Universitet arbejder med den idé, at man hellere vil slå en forskerstilling op igen, der ikke kunne besættes af en kvinde, frem for at give den til en kvalificeret mand. Debat mellem ligestillingsordførerne Birgitte Vind (S) og Birgitte Bergman (K).

Så skal vi vende den politiske situation og finde en mulig modtager af Ugens Fidusbamse.

Til sidst skal vi tale med filminstruktør Janus Metz, der i sin tid lavede filmen »Armadillo«, og vi skal tale med ham om filmen og Afghanistan her ti år efter.

Hør tidligere afsnit her: