»Cordua & Steno«: Skal børn bestemme deres køn?

Juridisk kønsskifte, Løkkes bog, svensk oprustning, offerfortællingen som politisk våben, vinter i Hongkong og finanslovsforslag i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag klokken 10.05.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Skal børn bestemme, om de vil have foretaget juridisk kønsskifte? Det mener regeringen og dens støttepartier. Vi tager debatten mellem to ligestillingsordførere, Birgitte Bergmann fra de Konservative og Samira Nawa fra de Radikale.

Det har været en vild uge med Lars Løkkes bog, men også med et nyt finanslovsforslag. Vi gennemgår det hele og får forhåbentlig også uddelt »Ugens Fidusbamse«.

Svenskerne opruster militært i disse år og navnlig ved øen Gotland, hvor russerne igen er meget aktive med ubådstrafik. Er vi på vej mod en ny kold krig i Østersøen? Vi får en vurdering fra Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies Syddansk Universitet.

2. time

Kristian Ditlev Jensen, præst, forfatter og debattør, har bemærket et nyt fænomen – de såkaldte »orkestrerede krænkelser«. Forleden skrev han på Facebook, at flere aktivistiske grupperinger bruger offerfortællingen som slagkraftigt politisk våben. Han tror ikke, det er tilfældigt, men koordineret:

»Det er altid de samme grupper, som bruger den, nemlig de politisk korrekte, de professionelle ofre og de organiserede minoriteter, og det kører altid efter samme skabelon.«

Han peger på nylige eksempler fra pressen med historien om et lesbisk par, der blev slået i hovedet med en salmebog under en gudstjeneste, og kantinedame, hvis bagdel blev fotograferet, da hun serverede kaffe. Vi taler med Kristian Ditlev Jensen.

Thomas Rohden fra Dansk Kina-Kritisk Selskab fik i sidste uge nogle triste nyheder fra Hongkong. To af de unge kritikere, som han har haft forbindelse med, er blevet anholdt af de kinesiske myndigheder for systemkritiske aktiviteter. Foråret i Hongkong er blevet til vinter. Vi får en orientering om udviklingen i Hongkong. Rohden er gæst i studiet.

Finansminister Wammen, der har barslet med regeringens finanslovsforslag, hvor han blandt andet har afsat over ni milliarder kroner til en såkaldt »krigskasse«, vil hæve skatter og i øvrigt køre med historisk stort budgetunderskud. Men er det ikke nødvendigt i en vækstkrise? Debat mellem de Konservatives finansordfører, Marcus Knuth, og Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Hør tidligere afsnit her: