»Cordua & Steno«: Hvorfor hænger Danmark fortsat i slæbesporet, når det kommer til forsvarsudgifter?

Danmark i slæbesporet for at nå NATO-målsætning, offentlige »lavmad-selv«-kampagner virker ikke, radioaktiv stråling er ikke så farligt, som nogle tror, kulturkamp i Sverige og Ukraine-krigen efter Kherson i Cordua & Steno på Berlingske torsdag.

Jarl Cordua og Torben Steno får i denne udgave af »Cordua og Steno« blandt andre besøg af Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, og SFs udenrigsordfører, Karsten Hønge, for at tale om NATOs fælles målsætning. Lyt med her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Danmark kører fortsat i slæbesporet for at nå NATOs fælles målsætning om at øge forsvarsudgifter og investeringer til to procent af BNP inden 2024, for det når vi først efter planen i 2033. Imens har mange andre NATO-lande ellers sat turbo på deres indsats. Hvorfor gør vi ikke også det? Det spørger vi Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, og Karsten Hønge, SFs udenrigsordfører, om.

Det er kl. 10.05 i Cordua & Steno på Berlingske, og programmet kan høres live via Berlingske eller på Facebook.

Politikerne pøser penge i offentlige kampagner, der skal få danskerne til at lave mad selv ligesom i gamle dage. Tilsyneladende helt forgæves, for i stedet spiser vi i stigende grad takeaway, viser ny undersøgelse. Judith Kyst, der er direktør i den selvejende institution Madkulturen, beklager udviklingen. Hvorfor er det sådan, og hvad er det vi mister, når folk ikke længere laver mad fra bunden?

Vi skal også vende ugen i dansk politik, hvor Folketinget har valgt Søren Gade til ny formand. Også Nordisk Råd får ny generalsekretær. Det bliver den netop genvalgte MF Karen Ellemann (V), der tidligere har kaldt rådet for »verdens dyreste kaffeklub.« Vi skal også uddele Ugens Fidusbamse.

2. time

Atomkraft er farligt. Det er en sandhed, der ikke stilles spørgsmål ved siden atomulykken på Tjernobyl i 1986. I Danmark blev diskussionen om A-kraft parkeret på et sidespor allerede i 1985 med en vedtagelse i Folketinget. Men hvordan vil vi så skaffe energi til fremtiden, når vi udfaser olie, gas og kul? I en ny bog »Alt det ingen har fortalt os om atomkraft« udfordrer forfatter Hans Jørgen Nielsen vores ikke store viden om atomkraft, radioaktiv stråling og nogle mediers vedtagne fakta om Tjernobyl-ulykken og konsekvenserne af den bestråling af omgivelserne, der fandt sted.

I Sverige er kulturkampen mellem den borgerlige regering og svensk kulturliv brudt ud. Svensk kultur er ved at gå i graven, hævder landets nye kulturminister, der efter dansk forbillede nu vil søsætte en svensk kulturkanon. Det ser mange svenske forfattere dog som første skridt mod at afskaffe demokratiet. Berlingskes Troels Heeger har fuldt den svenske debat og er med i studiet.

Ukraine befriede i sidste uge regionalhovedstaden Kherson fra de russiske besættelsesstyrker. Hvad får det af betydning for krigens gang herfra? Vi spørger Jakob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa.

Lyt til tidligere afsnit her:

Følg Cordua & Steno på mobil