»Cordua & Steno«: Hvad kræver det for at få flere erhvervsfolk som Tommy Ahlers ind i politik?

I det offentlige går tiden med at holde møder i samarbejdsudvalg, muligt tøbrud på vej på Cuba, coronakrisen og andre kriser er et vilkår i vores tid, Tommy Ahlers om at være erhvervsmand i politik og muligt grønlandsk nyvalg i »Cordua & Steno« på berlingske.dk torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Et uforholdsmæssigt højt mødebehov i et utal af samarbejdsudvalg i det offentlige er åbenbart umuligt at gøre noget ved. Der bruges over 2.000 årsværk på samarbejdsudvalgsmøder i det offentlige. Det skrev netmediet Indblik for nylig. Som eksempel har en region med 27.000 ansatte 170 samarbejdsudvalg, mens en lige så stor privat virksomhed til sammenligning kun har tre udvalg. For to år siden anbefalede Ledelseskommissionen, at man fik reformeret samarbejdssystemet, men der er ikke sket noget siden. Alfred Josefsen, tidligere Irma-direktør og medlem af kommissionen, er skuffet over den manglende udvikling. Vi debatterer sagen med ham og kommunalordfører for S, folketingsmedlem Birgitte Vind.

Det er kl. 10.05 i »Cordua & Steno« på Berlingske, og programmet kan høres live via Berlingske eller Facebook.

Mens vi venter på at »den fuldstændige epidemikontrol indfinder sig«, og Mette Frederiksen ligesom Moses vil stige ned fra bjerget og åbne samfundet mere op, så vil vi gennemgå ugen i dansk politik og finde en modtager af Ugens fidusbamse.

På Cuba hersker revolutionen stadig her et par år efter Fidel Castros død. Landet er fattigt, men i det mindste er alle – eller næsten alle – bortset fra den politiske elite naturligvis, fattige. Og dog. Den danske journalist og Cuba-kender Øjvind Kyrø følger landets politiske udvikling tæt, og han ser nu tegn på tøbrud i den totalitære kommunistiske stat. Vi taler med Kyrø.

2. time

»Krisesamfundet« er en ny bog af Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor ved Københavns Universitet og mangeårig sikkerhedspolitisk analytiker. Han mener, at kriser som den nuværende coronakrise ikke er enestående, men simpelthen et vilkår for vores tid, og at det er håndteringen af kriser som denne, der viser, hvor kompetente vores politiske ledere er.

Mange savner politikere med erhvervserfaring. Helst fra det private. Tommy Ahlers er folketingsmedlem for Venstre og må være guldstandarden for en sådan ønsket politikertype. Hvordan oplever han selv at komme fra erhvervslivet og ind i politik? Oplever han i det hele taget problemer i samarbejdet med de mange politikere, som stort set aldrig har været i berøring med det private erhvervsliv?

Skal Grønland til valg? Meget tyder på det. Den nye leder af Siumut, Erik Jensen, kan ikke samle flertal bag sig, og imens sidder den nu detroniserede Siumut-partiformand Kim Kielsen på landsstyreformandsposten og ude af stand til selv at udskrive valg. Uroen har dog fået regeringen til at falde fra hinanden, idet et af partierne, Demokraterne, nu har forladt regeringen. Måske ender det med et mistillidsvotum til regeringen, der kan udløse et nyvalg. Imens spøger en diskussion om et stort mineprojekt, der både splitter politikere og befolkningen midtover. Det taler vi om med Altingets Arktis-redaktør Andreas Krog.

Hør tidligere afsnit her.