»Cordua & Steno«: Hvad koster den grønne omstilling egentlig?

Prisen for grøn omstilling bekymrer politikerne, tysk valgkamp, kontrolstaten i vækst, debat om fremtidens ældrepolitik, fransk vrede over annulleret ubådskontrakt og debat om Rigsfællesskabets fremtid i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Hvad koster den grønne omstilling egentlig? Kender vi de fulde omkostninger? Ifølge klimaminister Dan Jørgensens tidligere taleskriver, forfatteren Kasper Colling-Nielsen, så er der en udbredt angst blandt politikere om at fortælle befolkningen de reelle omkostninger ved den grønne omstilling.

Hør med live i »Cordua & Steno« på Berlingske eller Facebook fra klokken 10.05.

Søndag er der valg i Tyskland. Meningsmålinger peger fortsat på et skifte, så SPDs kandidat Olaf Scholz står til at tage over efter Merkel. Men CDU har overrasket ved tidligere valg, selvom meningsmålinger så skidt ud for partiet. Vi får den sidste analyse inden valget af Siegfried Matlok.

Vi skal også vende udviklingen i den forgangne uge i dansk politik og uddele Ugens Fidusbamse.

Kontrolstaten er i vækst. Næste år vil antallet af medarbejderne i ministeriernes departementer stige med syv procent. Man vil gå fra 4500 årsværk nu til 5000 næste år. I 2011 var der kun 3.500 kroner. Hvorfor sker det? Er det politikernes krav om kontrol, der er forklaringen, og er der en ende på væksten? Vi spørger forhenværende professor Jørgen Grønnegaard-Christensen, Aarhus Universitet, der i Weekendavisen har gjort opmærksom på udviklingen.

2. time

Berlingske har beskrevet, at vi i fremtiden bliver mange flere plejekrævende ældre. Hvordan løser samfundet den opgave uden at tilføre flere penge? Der bliver også brug for mange flere hænder i ældresektoren. Hvor skal de komme fra? I weekenden kom De Konservative med deres bud på fremtidens ældrepolitik, men også Dansk Folkeparti har markeret sig på området. Debat mellem de to ældreordførere Karina Adsbøl (DF) og Mette Abildgaard (K).

Frankrig er blevet vrede på deres allierede USA og Australien, der for nylig har indgået et nyt forsvarssamarbejde sammen med briterne. Det har nemlig betydet, at Australien har aflyst en ordre på 12 dieseldrevne ubåde fra Frankrig. Nu skal USA levere atomubåde i stedet. Hvad er baggrunden for det nye samarbejde, og hvad får de diplomatiske forviklinger af betydning? Vi spørger Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen.

Det grønlandske landstyremedlem for udenrigsanliggender, Pele Broberg, giver ikke meget for rigsfællesskabet, som for ham er uden betydning. De Konservatives grønlandsordfører, Rasmus Jarlov, vil bevare rigsfællesskabet og slår fast, at Grønland er dansk, og mener, at man ikke skal regne med, at Danmark vil overdrage det nordøstlige Grønland og Nordpolen og fortsætte bloktilskuddet til et selvstændigt Grønland. Debat om Rigsfællesskabets fremtid mellem Jarlov og det grønlandske medlem af Folketinget for partiet IA, Aaja Chemnitz.

Du kan høre tidligere afsnit herunder: