»Cordua & Steno«: Folkeskolereformen var en fejl

Folkeskolereformen var en fejl, Litauen siger nej til Kina, NATO efter Afghanistan-exit, åndløs liberalisme kræver konservativt modsvar, og nationalkonservativ polsk regering vil fjerne amerikansk tv-station i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Folkeskolereformen var en fejl, og tiden er kommet til at gennemføre historiens største afbureaukratisering af folkeskolen og sætte den fri fra krav fra elevplaner til lange skoledage. Det er erkendelsen fra De Radikale, der vil bruge fire milliarder kroner til minimumsnormeringer til at uddanne lærere. Nu står socialdemokraterne alene tilbage som forsvarer af Folkeskolereformen, som SR-regeringen gennemførte i 2014. Er S-regeringen klar til at imødekomme De Radikale? Debat mellem undervisningsordførerne Lotte Rod fra De Radikale og Jens Joel fra Socialdemokraterne.

Hør med fra kl. 10.05 Cordua & Steno på Berlingske. Programmet kan høres LIVE via Berlingske og Facebook.

Litauen siger nej til Kina, og betaler nu prisen for kinesisk vrede. Litauen har nemlig tilladt Taiwan at lade ordet »Taiwan« indgå i navnet på repræsentationens kontor i landet. Det sker ikke, uden at man mærker Kinas vrede. Kina har kaldt sin ambassadør hjem, og nu følger hele verden Litauens opgør med Kina. Berlingskes Asienkorrespondent, Lene Winther, er med i studiet.

Det har været en vild uge. Mens regeringen snorksov, tog selfies under koncert eller snakkede om sæler, så kiksede evakueringen af danskerne fra Afghanistan, hvor Taleban nu regerer. Naser Khader er fortid hos De Konservative, mens DFs Morten Messerschmidt forsøger at blive frikendt ved at miskreditere en af de dommere, der idømte ham seks måneders betinget fængsel. Vi taler om det hele i første time, hvor vi også skal finde en modtager af Ugens Fidusbamse.

2. time

USA trak støtten til den afghanske regerings forsvarsstyrker. Nu måtte det være nok at bruge amerikanske penge og kræfter på det projekt. I denne uge så vi konsekvenserne af den beslutning. Taleban er atter herre i Afghanistan efter 20 års fravær. Hvad betyder det for Vestens troværdighed i sikkerhedspolitikken? Hvad betyder det for tilliden i NATO til USA? Hvad betyder det for dansk deltagelse i fremtidens operationer? Analyse af Lars Bangert Struwe, generalsekretær for Atlantsammenslutningen.

Den åndløse liberalisme har brug for et konservativt modsvar. Det mener De Konservatives rådmand på Frederiksberg, Nikolaj Bøgh. Han har suppleret Venstres Jakob Ellemann-Jensens ti hovedprincipper med nogle konservative principper. Debat mellem Bøgh og Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen.

Den nationalkonservative regering i Polen er i gang med at gennemføre et forslag, der skal lukke en populær amerikanskejet tv-station i landet. Undervejs er regeringen blevet splittet på spørgsmålet, men har til gengæld mobiliseret vælgerne bag oppositionen, der nu ledes af den tidligere EU-formand Donald Tusk. Også amerikanerne rasler med sablerne i form af sanktioner, samtidig med at den polske regering møder kritik fra EU. Michael Hardenfelt analyserer situationen i polsk politik.

Du kan høre alle afsnit af »Cordua & Steno« herunder.