»Cordua & Steno«: Danske politikere snyder sig selv

Politikere kommer for sent i EU-politikken, Danmark hjælper Indiens klimaambitioner på vej, flere betaler topskat fra 2023, Lene Winther om Kinas præsidents afbud til COP26 og debat om bemanding af Hovedstadens ambulancer i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Danske politikere snyder sig selv for indflydelse i EU, og årsagen kan tilskrives et manglende engagement i Folketinget i, hvad der foregår i EU. Det kan undre, når de samme politikere senere skal forholde sig til implementering af EU-lovgivning, men der er løbet for længst kørt. Det er konklusionen fra en reformgruppe, der har analyseret den EU-politiske proces på vegne af Folketingets EU-udvalg. Vi har gruppens formand, Claus Larsen-Jensen, i studiet.

Det er klokken 10.05 i »Cordua & Steno« på Berlingske, og programmet kan høres live på Berlingske eller Facebook.

Så skal vi vende ugen i dansk politik, der byder på en strøm af slettede sms'er i Statsministeriet. Plakathærværk blandt andet udenfor Kinas ambassade og regeringens udspil for nærhospitaler.

I denne uge går det løs i Glasgow, hvor politiske ledere under COP26 endnu engang skal diskutere, hvordan verden får løst de stigende klimaproblemer. Et af de store lande, som er på vej frem i økonomisk udvikling og dermed som udleder af CO2, er Indien. Hvad vej går Indiens klimapolitiske ambitioner, og hvad kan dansk erhvervsliv hjælpe med dem? Vi spørger Indien-kender Stig Toft Madsen, der har tilknytning til Nordisk institut for Asiatiske studier ved Københavns Universitet.

Følg Cordua & Steno på mobil

2. time

10.000 flere danskere kommer til at betale topskat fra 2023, medmindre politikerne i kommende forhandlinger vedtager, at man skal fortsætte med at hæve topskattegrænsen, som det er sket de seneste år. Men hvorfor er der behov for det? Debat mellem skatteordførerne fra De Radikale, Kathrine Olldag, og Enhedslistens Rune Lund

Præsident Xi Jinping får ikke tid til at deltage i COP26, men alligevel er Kinas position af stor betydning, da landet er verdens største CO2-udleder om end kun nummer fire målt pr. indbygger. I Kina er kulafbrænding ikke kun et spørgsmål om klima, men også et spørgsmål om at bevare magten. Berlingskes Asien-korrespondent, Lene Winther, analyserer Kinas klimaambitioner og den aktuelle sag, hvor kinesiske ambassadeansatte tilsyneladende piller Kina-kritiske valgplakater ned foran ambassaden i Hellerup, som ligner en diplomatisk krise under udvikling mellem Danmark og Kina.

Der er problemer med bemanding af ambulancerne i Region Hovedstaden, der ikke vil arbejde under et stærkt forøget tidspres. Manglen på personale gør, at ambulancerne når for sent frem til de nødstedte borgere, der har akut behov for dem. Det ligner da et problem, som regionsrådspolitikere snarest skal finde en holdbar løsning på? Men hvordan? Vi spørger De Konservatives regionsrådskandidat og borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær, og regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Følg Cordua & Steno på mobil