»Cordua & Steno«: Coronakrise giver udsigt til gabende hul i statskassen 25 år i træk

»Kong Kristian«, konservativ kritik af EUs budgetaftale, debat om gabende hul i statskassen, Benny Engelbrecht og opbrud i svensk udlændingepolitik i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

1. time

Den nye portrætbog »Kong Kristian – mennesket, magten og faldet« om DFs formands, Kristian Thulesen Dahls, storhed og fald fra tinderne hos vælgerne har længe været imødeset med stor spænding på Christiansborg og med ængstelse fra DFs top. Nu er den her! Vi taler med en af bogens forfattere, Kristian Brårud Larsen.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har holdt sin første tale om unionens tilstand, hvor hun redegjorde for kommissionens politiske mål. Kommissionen har også forhandlet en budgetaftale på plads med medlemslandene i Rådet for Den Europæiske Union, herunder den danske regering, og den mødes ikke med begejstring alle steder. Heller ikke hos de Konservatives europaparlamentariker, Pernille Weiss, som er med i studiet.

Vi skal også tale om Venstres fungerende formand, Inger Støjberg, der også har villet blande sig i #MeToo-debatten. Hvordan det gik? Ja, det holder de så møde om i Venstres folketingsgruppe torsdag for at få afklaret. Imens skal vi forsøge at uddele Ugens Fidusbamse og tale om de øvrige varme emner i dansk politik.

2. time

Coronakrise giver udsigt til gabende hul i statskassen 25 år i træk! Sådan skrev Børsen for nylig.

Finansministeriet vurderer, at den offentlige udskrivning til at finansiere modforanstaltninger til coronakrisen vil få den danske statsgæld til at stige fra 33,3 pct. af BNP i 2019 til 46,3 pct. i år. Renteudgifterne til den markant øgede statsgæld slår hul i statskassen på længere sigt, sådan at der nu er udsigt til 25 år i træk med så store underskud, at det bryder med både vores egen budgetlov og EUs finanspagt.

Hvad vil regeringen og deres støtteparti gøre ved det? Debat mellem finansordførerne Christian Rabjerg Madsen (S) og Sofie Carsten Nielsen (R).

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har en lidt usædvanlig baggrund som politiker, da han hverken har studentereksamen eller et cand.scient.pol.-studie bag sig som så mange af hans kolleger i regeringen. Det er dog gået alligevel. I en ny portrætbog »Selvlært« har han ladet sig interviewe af sin bror og give sit syn på politik og erfaringerne som politiker. Vi har Engelbrecht i studiet til en snak om den nye bog.

Antallet af flygtninge, der ankommer til Sverige, og dårlig integration har betydning for omfanget af kriminalitet. Denne erkendelse er pludselig blevet formuleret af Sveriges socialdemokratiske statsminister, og det er banebrydende i svensk politik.

En svensk kommentator tror, at næste rigsdagsvalg bliver en folkeafstemning om at indføre danske tilstande i svensk udlændingepolitik, og Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, har for nylig besøgt Venstre for at få opbakning til denne kurs.

Vi får en vurdering fra vores egen iagttager af svensk politik, Staffan Dahlöf.