»Cordua & Steno«: Bureaukrati forhindrer ukrainske patienters behandling i Danmark

Regeringen bruger for mange penge, skabelsen af nikotinfri ungdom, bureaukrati og krig forhindrer ukrainske patienters behandling i Danmark, turistbranchen skriger på mere udenlandsk arbejdskraft og Belarus’ forsøg på at undgå krigen i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

Jarl Cordua & Torben Steno. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Regeringen bruger for mange penge og bruger Ukraine-krigen som undskyldning. Sådan lyder i korte træk advarslen fra vismændene. Vi har overvismand Carl Johan Dalgaard i studiet for at forklare, hvorfor han og kollegerne råber vagt i gevær i den seneste vismandsrapport, der netop er udkommet.

Det er kl. 10.05 i Cordua & Steno på Berlingske, og programmet kan høres live via Berlingske eller Facebook.

Det er dagen derpå efter folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet. Vi analyserer det hele, mens vi også dykker ned i andre historier fra dansk politik i denne uge, hvor vi også forsøger at uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

Engang var tobaksrøg sundhedspolitikkernes store fjende, men nu sætter de angrebet ind på selve nikotinen i tobakken. Regeringspartiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil kæmpe for den første nikotinfrie generation, og regeringen barsler med en forebyggelsesplan, der kan gøre op med forbruget af nikotinen. Men hvorfor ikke fokusere på at gøre de unge røgfrie? Debat mellem Horn Langhoff og Inger Schroll-Fleischer, der er direktør i Nikotinbranchen.

2. time

Danmark har tilbudt Ukraine 200 sengepladser i sundhedsvæsnet til syge og skadede ukrainske soldater og civile, der har brug for det. Det meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke for nylig. Det er dog ikke gået så let, og det skyldes ikke kun krigen. En gruppe læger, som kalder sig »Jutlandia-Initiativet« peger nu på en række problemer med bureaukratiske forhindringer især i Ukraine, der gør, at næsten ingen ukrainere er blevet behandlet. De har selv forsøgt at få skabt en konkret løsning med transport af ukrainerne til Danmark. De oplever dog en manglende politisk forståelse blandt andet fra Sundhedsministeriet.

Hvad er problemerne og kan de løses? Debat mellem to repræsentanter fra »Jutlandia-Initiativet« og sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Landets hoteller og restauranter skriger på arbejdskraft. Der er værelser, der ikke bliver benyttet og borde, der ikke kan serviceres af mangel på personale. Turistbranchen har foreslået at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, så flere kan levere den nødvendige arbejdskraft. Hvad mener politikerne? Vi tager debatten med SFs erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen og de konservatives finansordfører Rasmus Jarlov.

Belarus’ diktator Alexander Lukasjenko har hidtil holdt sig ude af krigen med Ukraine. Men med tiden bliver hans land trukket længere ind i Ruslands krig blandt andet ved at levere udstyr, materiel og våben til russerne. For nylig sendte eneherskeren nogle tropper mod den polske grænse for at dæmme op for et påstået NATO-angreb. Vi får en status fra Belarus-kenderen Jonathan Schacht Halling Nielsen.

Lyt til tidligere afsnit her:

Følg Cordua & Steno på mobil