»Cordua & Steno«: Borgerlig uenighed om nye barselsregler

Norge efter olien, kinesiske unge står af rotteræset, borgerlig uenighed om barsel, hver fjerde ledig vil ikke i job, Matlok om tysk valgkamp og flygtningestrøm med kurs mod Grækenland i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno« – podcast om dansk og international politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Det socialdemokratiske Arbeiderpartiet er tilbage ved magten i Norge efter mandagens stortingsvalg. Den nye statsminister, Jonas Gahr Støre, arver retten til at svare på, hvad det protektionistiske land med de høje lønninger skal leve af efter olien. Bør Norge ikke udvikle andre konkurrencedygtige sektorer end olieindustrien? Vi får Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, i studiet for en analyse.

Det er kl. 10.05 i »Cordua & Steno« på Berlingske, og programmet kan høres live via Berlingske eller Facebook.

»Hårdt arbejde er vejen til lykken,« messer det kinesiske kommunistpartis formand, Xi Jinping, men flere kinesiske unge er trætte af at arbejde fra kl. ni morgen til ni aften – seks dage om ugen. De står af rotteræset og holder helt op med at arbejde. Berlingskes Asien-korrespondent, Lene Winther, er i studiet.

Så skal vi finde en modtager af Ugens Fidusbamse og i øvrigt kommentere begivenhederne i dansk politik.

»Fantastisk! Mere ligestilling mellem far og mor. Mere frihed til familien og tillykke så til børnene. Nu kommer far på banen!« Sådan var reaktionen hos Hans Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Danmarks Liberale Parti, da barselsaftalen mellem fagbevægelsen FH og Dansk Arbejdsgiverforening blev offentliggjort. Aftalen øremærker en større del af barselsperioden til fædre. Det Konservative Folkeparti kan godt styre sin begejstring for aftalen, selvom det også modvilligt støtter den. Debat mellem Hans Andersen og ligestillingsordfører Birgitte Bergman (K)

2. time

Ifølge en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) siger hver fjerde ledig selv, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det skal de ellers for at få dagpenge eller kontanthjælp. Hvad vil regeringen gøre ved det? Debat mellem underdirektør i DA Erik Simonsen og Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller.

Valgkampen i Tyskland går ind i de sidste uger. Måske har CDU-kandidat Armin Laschet fundet en formel til at komme tilbage i kampen? CDU begynder at stige lidt i målingerne, hvor man dog stadig er meget bagud. Vi taler med Siegfried Matlok om den seneste udvikling i valgkampen.

Efter Talebans magtovertagelse i Afghanistan frygter Europa en ny flygtningebølge. Grækenland er et såkaldt frontlinjeland, hvis grænser EU forsøger at hjælpe med at forstærke, men også Tyrkiet forsøger at holde flygtningene ude, før de når til Europa. Hvordan påvirker udsigten til et nyt flygtningekaos den politiske udvikling i de to lande? Vi taler med Mogens Pelt, der er direktør for Det Danske Institut i Athen.

Du kan høre tidligere afsnit herunder.