Cordua & Steno 9. januar: Rossen, udflytningen og den døde general

Claus Hjort om udflytningsfadæse, farvel til minus 3, Martin Rossen modtager Bismarckprisen, Peter Viggo om USA-Iran-konflikt, ny østrigsk regering, nyttesløs skatteinddrivelse i Cordua & Steno på Berlingske torsdag kl. 10.00.

Jarl Cordua og Torben Steno er værter på podcasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

​1. time

Det var Venstre, der stod i spidsen for udflytning af i alt 8.000 statslige arbejdspladser af to omgange, mens man sad i regering fra 2015 til 2019. Det er dog ikke alle steder, det ligner en succes. En pukkel på 12.000 ubehandlede patientklagesager med en ekstraregning på 136 millioner kroner til skatteyderne blev resultatet af at flytte administration af klagesager fra hovedstaden til Aarhus. Helt som forventet ville medarbejderne – og dermed deres erfaring – ikke med. Alligevel fastholder Venstre, at udflytningen var rigtig. Vi får besøg af Venstres tidligere finansminister m.m. Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen med uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i spidsen vil afskaffe uddannelsesinstitutionernes dårligste dumpekarakter minus 3, når der skal laves en ny karakterskala. Venstrefløjen og elevorganisationerne jubler, mens de borgerlige er kritiske. Hvorfor jubler man? Eller bliver der tale om et stort tab? Vi tager debatten med uddannelsesordførerne Astrid Carøe (SF) og Katarina Ammitzbøll (K).

Statsministeriets stabschef, Martin Rossen, fik før jul Årets Bismarck-pris – det uofficielle DM i realpolitik – en pris indstiftet af Cordua & Steno tilbage i 2013 i øvrigt under protektion af Tysklands-kender Per Øhrgaard. Onsdag modtog Rossen prisen i Statsministeriet, og vi fik et kort interview med stabschefen, der dermed blev den første Socialdemokrat, der modtager anerkendelsen og Bismarck-statuetten.

2. time

USA har likvideret en iransk generalmajor, som de mener har hundredvis af amerikanske soldater på samvittigheden. Iranerne svarede onsdag igen med at sende en byge af missiler mod amerikanernes baser, men uden at nogen kom noget til. Var det så slutningen på den krise, som hele verden har fulgt i åndeløs spænding? Vi spørger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

Østrig har fået ny regering igen med den unge konservative Sebastian Kurz i spidsen som kansler. Det nye er, at de grønne, der gik pænt frem ved valget, også er gået med i regering for allerførste gang. Hvordan er det sket? Og hvilken politik vil den østrigske regering nu føre? Analyse af Christine Proksch fra Wien.

Vi skal også gennemgå ugen i dansk politik og finde en værdig modtager af ugens Fidusbamse.

Danskerne skylder det offentlige 123 milliarder kroner, og langt størstedelen vil de aldrig komme til at betale tilbage, alene af den grund at de simpelthen ikke kan. Hvorfor ikke bare eftergive håbløse skatteskyldnere deres gæld? Nej, siger skatteminister Morten Bødskov, som får stærk støtte af vælgerne i meningsmålingerne. Men spørger man sagkundskaben, er det simpelthen billigst, hvis man eftergav skyldnerne, for derved ville man spare driftsudgifterne i nyttesløs gældsinddrivelse. Vi spørger professor Jørgen Grønnegaard Christensen, der er ekspert i offentlig forvaltning fra Aarhus Universitet.

Du kan høre tidligere afsnit af Cordua & Steno her.