»Cordua & Steno« 5. marts: Hvordan bør Danmark reagere på Erdogans åbning til EUs grænser?

Den uønskede NATO-ekspert, økonomers grønne plan hæver indkomstskatten, grækerne holder stand mod Erdogans immigrantpres, nødbremse kan være flygtningemagnet, og Slovakiet smider korruptionsplaget regering på porten. Alle disse emner er på plakaten i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag – programmet sendes live klokken 10.00.

Jarl Cordua og Torben Steno er værter på podcasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Amerikaneren Stanley R. Sloan var tirsdag i København for at tale ved en konference i anledning af NATOs 70-års jubilæum sidste år. Dette skulle den amerikanske NATO-ekspert oprindelig have gjort i december, men i 11. time forlangte den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, at Stanley R. Sloan blev fjernet fra konferencens talerliste. Ambassaden var medarrangør af konferencen.

Atlantsammenslutningens generalsekretær, Lars Bangert Struwe, mødte Stanley R. Sloan og giver os nu et overblik over sikkerhedsekspertens syn på NATOs aktuelle krise og Danmarks rolle i denne.

Tre fremtrædende økonomer – blandt dem Jørgen Søndergaard tilknyttet tænketanken Kraka – præsenterede for nylig en særdeles konkret plan om, hvordan Danmark kan nå den 70-procents CO2-reduktion inden 2030, som politikerne her i foråret skal forhandle.

Det handler blandt andet om syvdobling af CO2-afgifterne, to kroner mere i afgift på en liter benzin og en hævelse af indkomstskatterne. Til gengæld kan man nedsætte afgifter på el med 75 procent. Forslaget møder ikke ligefrem klapsalver fra Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, der blev »chokeret«, da han læste dokumenterne. Jørgen Søndergaard er gæst i studiet

Vi skal også have uddelt Ugens Fidusbamse til værdig modtager og i øvrigt vende ugen i dansk politik, hvor der forhandles udligningsreform, og hvor de borgerlige konkurrerer og mundhugges om at se mest stramme ud i udlændingepolitikken.

2. time

Den tyrkiske præsident Erdogan åbnede forleden grænsen til Grækenland for immigranter og flygtninge med ønske om at komme til Europa. Imidlertid var de græske myndigheder på dupperne med hensyn til at afvise den tsunami af mennesker, som de tyrkiske myndigheder hævdede stod klar til at forcere EUs ydre grænser – ganske som i 2015. Kender af græske politiske forhold lektor Mogens Pelt fra Saxo-instituttet analyserer 2020-udgaven af en potentiel flygtningekrise set fra et græsk perspektiv.

Ingen flygtning har i denne omgang forladt Grækenland på vej mod Danmarks grænser. Trods dette taler både S-regeringen og stort set alle de borgerlige partier om behovet for at iværksætte en såkaldt nødbremse, som skal afvise eventuelle flygtninge ved den dansk-tyske grænse. Trækker Danmark i den omdiskuterede nødbremse, vil landet faktisk blive en eftertragtet destination for migranter og flygtninge. Det mener de radikales Jens Rohde, der diskuterer forslaget med Socialdemokraternes Christian Rabjerg-Madsen.

Søndag var der valg i Slovakiet, og der smed vælgerne det socialdemokratiske SMER-parti ud efter et mere end et årti ved magten. Det nye parti OlaNo forventes at komme til magten, og det har slået sig op som et parti, der vil bekæmpe korruption. Slovakiets vælgere har også reageret på et politisk lejemord begået sidste år på en undersøgende journalist og hans forlovede, der forbinder den calabriske mafia med daværende premierminister Robert Fico. Lektor ved SDU Søren Riishøj analyserer situationen i Slovakiet efter valget.

Her kan du gense livesendingen fra programmet.

Du kan høre tidligere afsnit af Cordua & Steno her.