Cordua & Steno 28. november: Chokeret ordfører fortæller om råben og skrigen i skatteudvalget

Præster skal blande sig i politik, USA-ambassadør upopulær blandt borgerlige ordførere, lavere ydelser giver færre flygtninge, bedemandsbranche fuld af fup og fidus, Berlingskes borgerlige debatpris, abespillet i skatteudvalget og Brexit-valget i Nordirland i Cordua & Steno hos Berlingske torsdag.

Podcast-værterne Jarl Cordua og Torben Steno. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Skal sognepræster blande sig i politik og mene alt muligt politisk? Ja, mener domprovst Anders Gadegaard, København, der er aktuel med en bog om emnet. Nej, mener sognepræst Marie Høgh, der var folketingskandidat for de konservative ved seneste valg. De to mødes i debat i Cordua & Steno på Berlingske kl. 10.00

Så vender vi ugen i dansk politik, hvor der er sket en masse. Regeringen er ved at få finansloven på plads med sit flertal. Jakob Ellemann-Jensen stikker til Mette Frederiksen, efter at regeringens ministre har ansat syv pressechefer med tilknytning til S eller SF i deres ministerier. Den amerikanske ambassadør Carla Sands, udpeget af Donald Trump, har gjort det umulige: Hun har formået at irritere de ellers USA-venlige borgerlige forsvarsordfører. Vi skal også uddele »Ugens Fidusbamse«.

Lavere ydelser til flygtninge har sparet staten for milliarder, viser beregninger. Det har ellers været omdiskuteret om fx starthjælp som var indført i perioden 2002-2012 mv. har haft en effekt på tilstrømningen af flygtninge til Danmark. Men nu vil regeringen sætte ydelsen op hos de fattigste børnefamilier, hvordan vil det påvirke flygtninges tilskyndelse om at komme til Danmark? Vi knuser tallene med cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

2. time

Bedemandsbranchen er fuld af fup, fidus og lånte fjer, mener sognepræst Katrine Lilleør, skt. Pauls sogn i København. Hun har råbt ad en del bedemænd, fordi de ikke har levet op til det, som de pårørende har betalt dem for at levere. Tiden er kommet, hvor man bør indføre en offentlig certifikation for en branche, der kører rundt med vores døde. Debat mellem Lilleør og landsformanden for brancheorganisationen Danske Bedemænd, Knud Larsen, Frederikssund.

Berlingske vil til marts næste år begynde med at uddele en pris, der fremover skal gives til markante stemmer og tænkere, som har bidraget afgørende til den borgerlige idédebat. Hvorfor er det nødvendigt med en borgerlig debatpris? Vi spørger Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Den radikale Kathrine Olldag er ny på Christiansborg og i Folketingets skatteudvalget, og det har været en chokerende oplevelse. Udvalgsarbejdet handler om et abespil om ansvar for skandaler med råben og skrigen i stedet for samarbejde om problemerne. Rapport fra Folketinget i arbejde. Olldag er gæst i programmet.

Det britiske valg finder som bekendt også sted i Nordirland, hvor det stærkt unionistiske og protestantiske DUP-parti næsten har været alene om at repræsentere regionen i Westminister, hvor man har været imod enhver løsning på Brexit-problemet. Nu har det muligvis flyttet holdninger også blandt tidligere unionistiske protestanter, der pludselig kan se en idé i at Nordirland på sigt bliver forenet med Irland. Vi får en vurdering fra den nordirske del af parlamentsvalget fra Sophie Rasmussen fra Belfast.

Du kan høre tidligere afsnit af Cordua & Steno her.