Cordua & Steno 23. januar: Verdensøkonomien vil sprudle med åbne grænser

Ny bog om Uffe Elbæk, debat om åbne grænser, Ruslands ambitioner i Arktis, Macrons reformer virker og Morten Dahlin om behov for borgerlig opvågning i klimapolitikken i Cordua & Steno på Berlingske torsdag.

Jarl Cordua og Torben Steno er værter på podcasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Uffe mod magten« – er en ny bog, der fortæller historien om Uffe Elbæks bestræbelser på gentage Alternativets valgsejr i 2015 og overbevise sine støtter herunder vælgerne om at han skulle være landets næste statsminister. Et projekt, der på alle måder led skibbrud. Journalist Morten Reimar var i hælene på Elbæk i 10 måneder frem mod valget, og i bogen giver han et interessant indblik i Alternativets særlige politiske maskinrum og kaotiske indre politiske liv set fra den snart tidligere partileders perspektiv. Reimar er gæst i programmet.

Vi skal drøfte ugen i dansk politik, hvor det måske blev afsløret at Socialdemokraternes to år gamle såkaldt »realistiske helhedsplan,« hvor der oprettes modtagecentre for afviste flygtninge i fjerne lande, tilsyneladende ingen udsigt har til at blive realiseret. Måske fordi planen og interessen fra nogen lande var komplet urealistisk til at begynde med, hvor hensigten med planen var, at den skulle vinde valget for S? Og så skal vi finde en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Alle verdens lande bør tillade, at folk fra fattigere lande frit kan rejse ind, få et job og skabe sig en bedre tilværelse. Det vil få verdensøkonomien til at sprudle, mener den amerikanske økonomiprofessor Bryan Caplan. For nyligt kunne man læse hans indlæg i Politiken. Henrik Dahl MF, Liberal Alliance er helt uenig med Caplan, mens specialkonsulent Jonas Herby fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos omfavner hans synspunkter. Debat i studiet.

Rusland har store ambitioner i Arktis. Det arktiske udgør en tredjedel af Ruslands landmasse, og polarisens skrump og Putins stålsatte insisteren på at udnytte de arktiske rigdomme har medført en heftig økonomisk og militær udvikling langs Ruslands mere end 20.000 km lange nordkyst. Et arktisk bonanza, der radikalt forandrer tilværelsen for dem, der bor i nord, og som indvirker direkte på stormagtsrivaliseringen i Arktis – og Donald Trumps syn på Grønlands betydning. Vi får journalist Martin Breum i studiet til at uddybe, hvad russerne vil med Arktis, og hvad det kommer til at betyde for os.

Den franske præsident Macron kæmper for at gennemføre en pensionsreform, der møder massiv modstand fra allehånde interesseorganisationer og fagforeninger. Der er langt fra Macrons tidligere popularitet i de nuværende målinger, men alligevel så viser flere nøgletal, at det faktisk går fremad i Frankrig. Arbejdsløsheden falder, investeringerne vælter ind i landet og aldrig er blevet skabt så mange nye virksomheder. Frankrig er økonomisk ved at vågne. Er Macrons reformer endelig begyndt at virke? Weekendavisens korrespondent i Paris, Aske Munck er i studiet for at analysere.

Hvis ikke de borgerlige herunder hans eget parti Venstre vågner op og melder sig med en klimapolitik, så ender den som en vandmelon. Grøn udenpå, men rød indeni. Det mener Mortin Dahlin, der er nyvalgt Folketingsmedlem for Venstre. Dahlin er med i studiet for at uddybe synspunktet.