»Cordua & Steno« 14. maj: Coronakrisen burde få teatrene til at afvise statstilskud

Grænselukning vækker harme i grænselandet, drop offentlig teaterstøtte, undervisningsminister afviser det kirkelige i undervisningen, coronakrisen har skabt et sammenbrud i de 40-årige finans- og pengepolitiske regimer, S-kulturordfører svarer på kritik, og Bornholms borgmester kræver afklaring om grænselukning i »Cordua & Steno« på Berlingske.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

En grænseåbning står ikke øverst på dagsordenen, bemærkede statsministeren forleden, efter at det står klart, at tyskerne er på vej til at åbne grænsen. Mette Frederiksens kommentar har affødt skarpe reaktioner fra blandt andre chefredaktøren på Flensborg Avis, Jørgen Møllekær. Han mener, at det er direkte arrogant over for grænselandets borgere, hvor blandt andet turisterhvervet i regionen er truet af den manglende omsætning fra de turister, der ikke må passere grænsen.

Coronakrisen har sendt store dele af kulturlivet til tælling. Især de teatre, der er totalt afhængige af statsstøtte. Instruktør og forfatter Hassan Preisler mener dog, at krisen er en foræring til teatrene. For de burde bruge lukketiden til at overveje, om det er en kunstnerisk god idé at basere hele sin eksistens på statstilskud. Formanden for danske teaterinstruktører, Christoffer Berdal, er ikke enig.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lider af »ideologisk blindhed«. Det mener Anna Døssing Gunnertoft, religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift, der i Kristeligt Dagblad konstaterede, at ministeren ikke vil have med det kirkelige at gøre – hverken med hensyn til dannelsessamtale eller kristendomsundervisning. Ministeren har faktisk netop nedlagt et udvalg, der skulle se på dette område.

2. time

»En af de mest interessante konsekvenser af coronakrisen er det totale sammenbrud af det pengepolitiske og finanspolitiske regime, der har domineret den vestlige verden siden 1980erne. Det er muligvis en langt vigtigere konsekvens af epidemien end sygdommen i sig selv.« Det skrev økonomen Carsten Valgreen for nylig i et indlæg dagbladet Børsen. Vi taler med Valgreen om disse langsigtede konsekvenser for verdensøkonomien.

Der er blæst om Joy Mogensen. Den socialdemokratiske kulturminister er udsat for heftig kritik blandt andet for ikke at interessere sig nok for kulturlivets vilkår under coronakrisen. Socialdemokratiets kulturordfører, Jan Johansen, svarer på noget af den tiltagende kritik af både ministeren og Socialdemokratiets kulturpolitik.

Lukningen af grænsen til både Sverige og Tyskland skaber også problemer i en anden del af landet, nemlig på Bornholm, hvor regionsborgmester Winni Grosbøll (S) nu kræver en afklaring snarest med hensyn til grænsen. Hun er bekymret for, at turisterhvervet går i knæ, hvis ikke man får mulighed for at udleje sommerhuse til andre gæster end dem, der har bestilt i forvejen, men som ikke kan komme til solskinsøen.

Se eller gense livesendingen fra programmet.

Hør tidligere afsnit her: