Cordua & Steno 13. februar: Vi har meget at takke det tyske mindretal for

Regeringen forskelsbehandler forskere på køn, Johanna Kinnock om de unge globaliseredes sprog, sharia i flere udgaver, CDU i ledelseskrise, og genforeningen i 1920 var et politisk mesterværk i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

Podcast-værterne Jarl Cordua og Torben Steno. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Regeringen vil med et nyt initiativ, »Inge Lehman-programmet«, forsøge at afhjælpe en skæv kønsfordeling, der er mest tydelig på professorniveau. I dag er der ansat knap 2.500 professorer på universiteterne, men kun ca. hver fjerde professor er kvinde. I en kronik påpeger professor Hans Bonde, at regeringen med dette program forskelsbehandler forskere alene på køn, hvilket i hans øjne krænker grundlæggende retsprincipper og er i konflikt med EU-lovgivning. Bonde er i studiet og debatterer med de radikales forskningsordfører Stinus Lindgreen.

Johanna Kinnock er skribent på Heartbeats. Med sin internationale baggrund bevæger hun sig i det, gamle hvide mænd som Cordua & Steno vil betegne som politisk korrekte miljøer, der bruger et globaliseret sprog, som ældre generationer ikke forstår. Hvad er det, de unge vil have? Hvad er »woke«? Hvad betyder »o.k, boomer«? Lider Johanna Kinnocks generation af global hensynsbetændelse?

Så skal vi uddele Ugens Fidusbamse, mens vi vender den seneste ballade i Liberal Alliance og postyret med en meget omtalt SAS-reklame, der har fået mange op af stolene, og som nu er trukket tilbage efter heftig kritik.

2. time

Sharia er muslimernes eget lovkodeks. Det anerkendes og praktiseres også af danske muslimer, mens en del ikke-muslimer herhjemme vender sig i spontan frygt og foragt. Imidlertid findes der meget forskellige udlægninger af Sharia, hvilket igen er kommet i fokus, efter at integrationsminister Mathias Tesfaye for nylig bebudede et opgør med en selvudråbt shariadomstol i en københavnsk moske. Niels Valdemar Vinding, postdoc, er moskéforsker ved Københavns Universitet. Han er i studiet og forklarer hvor omfattende shariabegrebet er og vurderer om de forskellige udgaver af sharia er forenelige med dansk lov og kultur.

Delstatsvalget i Thüringen endte med stor ballade, da de borgerlige gik sammen med de højreradikale i AfD og pegede på en liberal FDPer som ny delstatsministerpræsident. Alliancen med AfD blev dog for meget for Angela Merkel og CDU-ledelsen i Berlin, der krævede beslutningen omgjort. Og det har også udstillet den hidtidige formand og kanslerkandidat, forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauers (AKK), manglende autoritet. Hun trækker sig derfor både som partileder og kanslerkandidat. Alt ligger i ruiner i det engang så magtfulde konservative regeringsparti. Berlingskes tidligere Tysklands-korrespondent Troels Heeger analyserer den seneste udvikling.

Genforeningen 1920 var et politisk mesterværk. Processen foregik demokratisk og med efterfølgende værdig opbakning fra begge sider. Faktisk har vi også meget at takke det tyske mindretal i Sønderjylland for i den anledning. Det skrev Henrik Breitenbauch for nylig på Facebook. Han er sikkerhedspolitisk ekspert og leder af Center for Militære Studier på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitetet.

Her kan du gense livesendingen fra programmet.

Du kan høre tidligere afsnit af »Cordua & Steno« her.