Over stok og sten

Der var flere bump på vejen, da Berlingske Tidende tog Dansk Fodgænger Forbunds Kurth Johansen med en tur ned ad Købmagergade for at undersøge forholdene for fodgængerne.

Kurth Johansen fra Dansk Fodgænger Forbund på Købmagergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Revner i belægningen, stilladsarbejde og cyklister, der nægter at stå af og trække.

Det er ikke svært for Kurth Johansen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Fodgænger Forbund, med sin stok at udpege de udfordringer, der møder fodgængerne på Købmagergade i København.

»Det er selvfølgelig især vanskeligt for de gangbesværede som for eksempel ældre eller handicappede, men også for alle andre gør det gåturen mere besværlig,« siger Kurth Johansen.

Han løfter konstaterende sin stok, da en gennemkørende bil tvinger den tætpakkede menneskemængde på Købmagergade til at splitte op.

»Denne her gamle gade er slet ikke beregnet til de mange tunge biler, der ødelægger belægningen, når de kører igennem,« slår han fast, før den hævede stok atter sænkes mod asfalten.

Alle har et ansvar

Ifølge Kurth Johansen kan kommunen godt gøre flere ting for at forbedre forholdene for fodgængerne på Købmagergade og andre steder i Indre By. Det kunne for eksempel være ved at udbedre belægningen på strøggaderne eller ved at gøre nogle af de smalle fortove på sidegaderne bredere, således at barnevogne og handicapkøretøjer ikke behøver at trække ud på vejen.

Han mener dog, at det i mindst lige så høj grad handler om at få folk til at tænke sig bedre om, når de færdes rundt i byen. Især de mange cyklister, der - imod loven - drøner ned ad Købmagergade eller krydser den fra én af sidevejene, er nemlig ifølge Kurth Johansen ét af de største problemer.

»Rigtig mange cyklister bruger gågaderne udelukkende som gennemfartsveje, selv om de jo lige så godt kunne køre udenom,« siger Kurth Johansen, der samtidig understreger, at også fodgængerne må huske at gribe i egen barm og for eksempel ikke stille sig på kryds og tværs på fortovene, når de vil tale sammen.

»Det kræver en samlet indsats at gøre byen mere tilgængelig og sikker for de gående. Men det er i enhvers interesse at gøre København til en fodgængervenlig by, for vi er jo alle sammen fodgængere på den ene eller anden måde. Om end det kun er hen til bilen.«