Taleban frigiver gidsler

Den afghanske oprørsbevægelse Taleban har indvilliget i at frigive 19 sydkoreanske gidsler. Sydkorea accepterer tilbagetrækning fra Afghanistan.

Gidslerne blev bortført den 19. juli, da de var på vej i en bus fra Kabul til Talebans højborg, Kandahar.

Meddelelsen om løsladelsen kom fra det sydkoreanske præsidentpalads for kort tid siden.

Ifølge præsidentens talsmand kan der imidlertid gå en vis tid, inden selve frigivelsen finder sted. Aftalen indebærer, at Sydkorea trækker sine soldater ud af Afghanistan inden nytår.

Gennembruddet fulgte efter en række sydkoreanske indrømmelser - blandt andet skal landets statsborgere fremover afholde sig fra at drive kristen missionsvirksomhed i Afghanistan.

Ifølge amerikanske CNN så en journalist, der tilfældigt opholdt sig i byen Ghazni, medlemmer af en sydkoreansk delegation blive kørt ind til mødet af afghanske efterretningsofficerer. Senere ankom to repræsentanter for Taleban i et køretøj tilhørende International Røde Kors. Forhandlingerne fandt da også sted i den lokale afdeling af Røde Halvmåne, den afghanske pendant til Røde Kors.

"Der er opnået en aftale mellem Taleban og en sydkoreansk delegation om at frigive gidslerne til gengæld for en tilbagetrækning af styrkerne inden årets udgang," meddelte TV-stationens korrespondent i Kabul ifølge Reuters.

Taleban havde krævet tilbagetrækningen af de omkring 200 sydkoreanske soldater i landet samt en frgtivelse af tilbageholdte oprørere.

Der er endnu ingen internationale kommentarer til aftalen, og Talebans talsmand, Qari Mohammed Yousuf afviser at uddybe meddelelsen fra det sydkoreanske præsidentpalads.

Oprindeligt blev 23 sydkoreanere bortført, men to gidsler blev siden dræbt, mens to kvinder blev frigivet som et tegn på god vilje under den første forhandlingsrunde.