Putin peger på sig selv som premierminister

Den russiske præsident stiller sig i spidsen for landets største politiske parti og kalder muligheden for at fortsætte som premierminister »realistisk«. Vladimir Putin kan dermed forblive ved magten også efter hans præsidentperiode udløber næste

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde i går, at han vil stille op til parlamentsvalget til december. Dermed har han kastet en politisk bombe, der kan varsle en fundamental ændring i den måde, hvorpå Rusland regeres. Her ses Putin i samtale med Ruslands katastrofeminister, Sergei Shoigu, i Moskva i går, mens formanden for Statsdumaen, Boris Gryzlov, holder tale. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP Fold sammen
Læs mere

»Putins plan – Ruslands sejr,« tordner sloganet på reklameskilte rundt omkring i den russiske hovedstad. Reklamerne er købt og betalt af Ruslands største politiske parti »Forenet Rusland,« som i alle Putins regeringsår har fulgt præsidentens mindste vink. Også selvom landets mest magtfulde mand officielt ikke er medlem af noget politisk parti.

Men i går blev romancen mellem præsidenten og partiet officiel. Partiets delegerede sprang på benene og klappede henført, da Putin fra talerstolen erklærede, at hans navn bliver nummer ét på partiets valgliste ved parlamentsvalget i december. Og knapt havde de delegerede fået sat sig igen, før Putin kort efter lod forstå, at han også går efter posten som landets fremtidige premierminister.

»Hvad angår at lede regeringen, så er det ganske realistisk, selvom det stadig er for tidligt at tænke på,« sagde Putin, og endnu et TV-transmitteret bifald rungede ind fra salen.

»Overraskende« beslutning
Det er første gang, Putin direkte bekræfter, at han planlægger at spille en politisk hovedrolle, også efter han – som forfatningen kræver det – må forlade præsidentposten ved valget til marts næste år. I det stærkt topstyrede politiske system Putin har skabt gennem sine snart otte år ved magten, har hans egen politiske fremtid været den største joker.

Selv partiets egne topfolk beskrev Putins beslutning som »overraskende«. Få havde regnet med, at Putin ville opstille til en ny politisk post, allerede inden hans præsidentperiode udløber.

Med sin seneste udmelding åbner Putin tilsyneladende op for en ny magtdeling mellem en loyal præsident og ham selv som premierminister.

»To betingelser må opfyldes. ‘Forenet Rusland må vinde valget, og en ærlig, dygtig og moderne person må vælges som præsident – en person jeg kan arbejde sammen med,« sagde Putin på det statslige russiske TV.

Ny magtbalance
For to uger siden udnævnte præsidenten sin gamle allierede, den relativt ukendte Viktor Subkov, som ny premierminister. Kort efter sin tiltrædelse erklærede Subkov, der er 66 år gammel og ikke regnes for nogen over-ambitiøs politiker, at han ikke udelukker at opstille til præsidentposten.

I dagens Rusland dominerer præsidenten totalt regeringen, men med Putin på premierministerposten kan det betyde en ny magtbalance mellem regering og præsident og samtidig øget vægt til landets parlament.

»Det fjerner endelig det såkaldte efterfølger-problem, som indebar, at Putin skulle overlade indflydelsen til nogen og forsvinde ud i mørket,« siger den Kreml-loyale kommentator Gleb Pavlovskij til Reuters.

Putins personlige popularitet og Kremls kontrol over mange massemedier vil efter alt at dømme sikre »Forenet Rusland« en helt dominerende indflydelse i parlamentet efter Duma-valget i december. Allerede inden Putins overraskende melding stod partiet til omkring 50 procent af stemmerne.

Putins partivalg kan også koste dyrt blandt de øvrige Putin-loyale partier, som har gjort det til deres varemærke at kritisere »Forenet Rusland« og regeringen og samtidig hylde den populære Vladimir Putin. Putin scorer stadig over 70 procents opbakning i meningsmålinger efter syv års oliefyret økonomisk vækst i Rusland.

Den virkeligt Putin-kritiske opposition er forment adgang til statsligt TV, og nogle oppositionspartier boykotter valget i protest. På den uafhængige radiostation »Moskvas Ekho« sagde lederen af det liberale parti Jabloko i aftes, at Putins beslutning var endnu et bevis på, at Rusland nærmer sig et »et-parti-system«.