Soldater melder fra til Afghanistan

Over halvdelen af det næste kompagni gardere, som skulle til Afghanistan først i det nye år, har meldt fra. Den kommende danske chef i Helmand-provinsen er bekymret for yderligere frafald.

Danske soldater fra Sandford-lejren på patrulje i Helmand-provinsen. Arkivfoto: Christian Brøndum Fold sammen
Læs mere

Over halvdelen af soldaterne i et af de to kompagnier, der fra januar skal kæmpe mod Taleban i Afghanistans Helmand-provins, har meldt fra. Siden august har i alt 60 ud af 107 konstabler og seks ud af 17 befalingsmænd fra Livgarden fortrudt deres tilmelding til Afghanistan, og det er ifølge kommandørkaptajn Søren Rugaard-Larsen fra Forsvarets Personeltjeneste flere end sædvanligt. Til sammenligning er frafaldet blandt det tilsvarende antal soldater fra Gardehusarregimentet halvt så stort.

»Den virkeligt interessante periode er juleferien, hvor soldaternes pårørende kan sætte spørgsmål ved, om det nu er en god idé at tage af sted. Resultatet af det er jeg en lille smule spændt på,« siger den kommende chef for den danske bataljon i Helmand, oberstløjtnant Jens Lønborg, der tilføjer, at der altid er udskiftninger blandt personellet, når tiden for en udsendelse nærmer sig. Trods det store frafald i Livgarden forudser han, at frameldingerne fortsætter.

Ni danske soldater har indtil videre mistet livet i Afghanistan. En af årsagerne til det store antal frafaldne i Livgarden kan ifølge Jens Lønborg være, at soldaterne har været hårdt ramt med fem dræbte soldater i Øvre Gereshk- dalen siden september. En anden forklaring er, at livgardere ikke er fastansatte, men nyuddannede soldater på kontrakt. Derfor har de lov til at melde fra når som helst.

De frafaldne soldater er erstattet igen. Men for at imødegå problemer med soldater, der fortryder, har Hærens Operative Kommando besluttet, at kompagnier med kurs mod Afghanistan fremover skal overbemandes, så der er plads til et vist frafald, uden at det er nødvendigt at skaffe erstatningspersonel.

For få dage siden spåede regeringen i en ny rapport, at sikkerhedsniveauet i Afghanistan meget muligt bliver endnu dårligere med tiltagende angreb og terroraktioner rettet mod militære og civile mål.

Forsvarsminister Søren Gade (V) siger i en skriftlig udtalelse:

»En beslutning om at lade sig udsende til en mission som den i Afghanistan skal være personligt funderet. Det er afgørende, at de soldater, som lader sig udsende, selv har truffet valget og føler sig klar til opgaven.«