Tal sammen, coach hinanden

Glem akademisk sortsnak. Gode ledere bliver ikke gode ledere, fordi de har tilbragt et halvt liv på handelshøjskoler.

Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fire år siden fik den canadiske ledelsesguru Henry Mintzberg et opkald fra sin datters kæreste.

- Jeg har et problem, sagde svigersønnen.

- Mine ingeniører har problemer med at lede en gruppe af programmører. Hvad skal jeg gøre? Og for resten, så er mit budget på nul.

Henry Mintzberg gav ham et simpelt råd. Sæt dine folk sammen i en times tid hver uge og få dem til at dele, diskutere og reflektere over fælles problemer og oplevelser.

Svigersønnen samlede folkene og udpegede et emne for hver session. Langsomt spredte summemøderne sig til de øvrige ledergrupper i virksomheden. Nu er metoden nået til Danmark.

CoachingOurselves, »vi coacher os selv«, døbte Mintzberg og hans svigersøn den systematik for lederudvikling, der i dag bliver brugt i danske virksomheder som Lån & Spar, Codan og Spar Nord, hos den tyske software-gigant SAP og af Fujitsu i Japan.

Det foregår i arbejdstiden, hvor ledergruppen tager fat om forskellige emner som strategi, struktur, organisationskultur eller ledelsesstil. Diskussionen kører i halvanden time, erfaringer udveksles, og til sidst sætter man handling bag ordene: Hvad vil vi så gøre ved det?

- Det bygger på at lære gennem refleksion, siger Søren Raaschou, ledelseskonsulent og underviser i metoden.

- Som mange gode ting er det simpelt og opfundet ved en tilfældighed, supplerer han og fremhæver tre gode ting ved CoachingOurselves.

Fordi debatten sker mellem praktikere, folk der faktisk arbejder som ledere, lærer man på en mere nærværende måde. Debatterne udspringer af lederens hverdag og ikke i tænkte, teoretiske konstruktioner.

Samtalerne styrker gruppens sammenhold, fremhæver Søren Raaschou og siger:

- I nogle grupper sker det allerede første gang, at de taler om ting, de aldrig ville have talt om før.

Kørt af sporet

Og endelig giver metoden ifølge Søren Raaschou resultater, fordi deltagerne forpligter sig til at handle oven på dagens diskussioner. En forpligtelse, man følger op på til de næste samtaler.

Metoden står på skuldrene af Henry Mintzbergs teorier, og han er ikke en mr. hvem som helst. Hans tanker bygger på 40 års forskning, 150 publicerede artikler og 15 bøger, der er fast pensum på handelshøjskoler verden over.

I sin seneste bog, der netop er udkommet på dansk, har han observeret og analyseret 29 lederes arbejdsdag. Alt fra en hightech-direktør i Paris til topchefen i Greenpeace. Fra en bankchef i Canada til lederen af et symfoniorkester.

Henry Mintzbergs filosofi er grundlæggende, at den måde, som business schools uddanner ledere på i dag, er forkert. Skrot formler om scientific management og x- og y-teorier, siger han og sætter i stedet spot på efteruddannelse for ledere, der rent faktisk praktiserer ledelse.

Som han siger i et interview på internetsiden YouTube:

- Lederskab er kørt af sporet. Vi har afskåret meget lederudvikling fra det, der sker ude på virksomhederne. Den forbindelse må vi genetablere.

Den anerkendte professor mener derfor, at den nye læringsform er »tidens metode«.

- Selvom tingene strammer til, og budgetter bliver skåret ned, vil folk stadig lære og udvikle sig. Der er Coaching-Ourselves en billig måde at holde udviklingen kørende. Og selvom den er billig, er det den mest effektfulde måde, fortæller Henry Mintzberg i interviewet.

En deciliterafmålt opskrift på en god leder har han ikke. Men som han buldrede i et interview med Jyllands-Posten i 2007:

- Én ting, der ikke skaber en succesfuld leder, er en tur omkring skolebænken.

Læs også: »Det bliver legalt at tale ledelse«