Ugens op- og nedture

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

 

Bjørn Kjos tager endnu en skalp

Norwegians administrerende direktør, Bjørn Kjos, ved Norwegian pressemøde i Københavns Lufthavn tirsdag d. 21. april 2015. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Han er kendt som en mand med et bredt smil, og han har meget at smile ad for tiden, den norske rigmand, jurist, jagerpilot, forfatter og ikke mindst medstifter og administrerende direktør for Norwegian, Bjørn Kjos.

I 2016 fløj godt og vel 30 millioner passagerer med det norske lavprisselskab, som har overtaget pladsen som Skandinaviens største flyselskab målt på passagerer – en plads som SAS hidtil har siddet tungt på. Friske tal fra Norwegians regnskabsbøger viser et overskud i 2016 på 1,1 milliarder norske kroner, og det giver 70-årige Bjørn Kjos et solidt grundlag for at geare op og tage endnu et skridt ud i verden med sit lavpriskoncept.

I 2017 inviterer Bjørn Kjos passagerer ombord på 32 spritnye fly – heraf ni 787-9 Dreamlinere. De nye fly skal ud på 50 nye ruter. I en branche med benhård priskonkurrence fra både amerikanske og mellemøstlige giganter kipper vi med det skandinaviske flag for det norske selskab, som får flere og flere danske rejsende til at føle sig som Uffe Ellemann i en hedengangen SAS-reklame: Så godt som hjemme.

Per Thau, koncernchef i Dagrofa. Business-konference om dagligvaremarkedet - både internationalt og nationalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Per Thau tør tro på fremtiden

Ord er som bekendt gratis. Så når Dagrofas administrerende direktør, Per Thau, går i pressen og fortæller om sine vilde drømme om at øge dagligvarekoncernens detailomsætning og markedsandel til det dobbelte, skal vi selvfølgelig her i spalterne slå fast, at vi holder øje med, om de store planer lykkes.

Per Thau skal have ros for at sige højt, hvad han går efter. Det kræver en vis form for selvtillid at ytre ambitionen om, at Dagrofa kan hamle op med de mægtige konkurrenter Coop og Dansk Supermarked med kæderne Meny og Kiwi på et dagligvaremarked, som stort set ikke rører sig ud af flækken fra en samlet omsætning på omkring 100 mia. kr. Den selvtillid har Per Thau opbygget gennem hårdt arbejde, som har bragt den tidligere rodebutik hen, hvor topchefen rent faktisk tør tro på en fremtid, hvor Dagrofa spiller en markant rolle.

Konkret skal Dagrofas markedsandel fordobles til 25 ct., og den samlede detailomsætning hæves til ca. 30 mia. kroner. »Om det er realistisk, må tiden vise,« lyder det fra topchefen. Vi følger med, Per Thau.

Jakob Riis tager favntag på Novo-strategi

Flere så Jakob Riis som favorit til at blive Novo Nordisks topchef efter Lars Rebien Sørensen, men den titel gik som bekendt til Lars Fruergaard Jørgensen. Det har langtfra fået Jakob Riis til at lægge sig ned i skuffelse. Han har tværtimod som selskabets ny USA-direktør påtaget sig vel nok den vigtigste opgave, som Novo Nordisk står over for: At få det udfordrende amerikanske marked på fode igen. USA er Novo Nordisks gyldne ben og udgør mere end halvdelen af selskabets forretning.

I mere end ti år har Novo Nordisk leveret tocifrede vækstrater i USA, men nu er væksten gået i stå primært på grund af prispres. Det har fået Novo Nordisk til at sende stjernespilleren Jakob Riis på banen med mere eller mindre frie hænder til at redde den amerikanske milliardmaskine.

Jakob Riis har takket for tilliden ved at præsentere en helt ny vision, hvor dataindsamling og en ny betalingsmodel skal bevise, at Novos nyere og dyrere produkter er pengene værd. Nytænkning er forfriskende, og lykkes Jakob Riis med sin plan, skriver han sig ind i Novo Nordisks historie som en af de absolutte helte.

Nedture

-Arkiv- SE RITZAU Hummel-direktør fyret for groft illoyale beslutninger Alvorlige uregelmæssigheder i Hummels tyrkiske datterselskab får bestyrelsesformanden til at fyre direktør. - - - -' Christian Stadil, direktør og ejer af sportsfirmaet Hummel.. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

Dårlig karma i Hummel-toppen

Ejer og bestyrelsesformand i Hummel-butikken, Christian Stadil, tager første­pladsen for den mest beskidte direktørfyring i nyere tid med den brutale afsked med direktør i Hummel igennem 20 år Søren Schriver. Nok kan man ikke drive profitbusiness med god karma alene, men selv på de bonede gulve bør man kunne forvente et vist minimum af ordentlighed.

Ingen betvivler Chistian Stadils ret til at fyre sin direktør, uanset årsagen, og man må da også formode, at Søren Schriver på den ene eller anden måde groft har misrøgtet sit job som førstemand i Hummel. Stadils brøde består i, at han i meget insinuerende vendinger (uden en konkret anklage) har kastet så mange halvkvædede beskyldninger mod Søren Schriver ud i luften, at Stadil selv foreløbig står tilbage som taber i denne særprægde fyringssag. Man må tro, at Søren Schriver enten har taget af kassen, bestukket sig frem i verden, kysset formandens kone eller det, der er værre. Stadils værdibaserede ledelsesform har fået en ny dimension.

PostNord er i hård vind for tiden. Fold sammen
Læs mere

Postkassen er tømt

Nogen har tømt kassen i PostDanmark. Du og jeg, fordi vi er holdt op med at sende breve til hinanden. Det får umiddelbart den konsekvens, at jobbet for Postmand Per og 1.000 af hans kolleger i Danmark skæres bort allerede i 2017. PostDanmark er i en dyb overlevelseskrise, og det smitter så meget af på PostNords samlede regnskab, hvoraf PostDanmark er en stor del, at svenskerne taler om en evt. forestående skilsmisse. I så fald må man formode, at posten i Danmark skifter tilbage til den røde farve.

PostNord-eksperimentet er ikke lykkedes. En del af skylden for postnedturen må tilskrives PostNord-formanden, danske Jens Moberg, og topchefen, svenske Håkan Ericsson. De har ikke kunnet udvikle en konkurrencedygtig virksomhed. Men også de to ejere, den svenske og den danske stat, må tage deres del af ansvaret. I Danmark er det transportministeren og finansministeren. Pt. er det henholdsvis Ole Birk Olesen (LA) og Kristian Jensen (V). Et tidligere forsøg med at liberalisere posten mislykkedes, og i dag er også statsejerskabet mislykket.

Torben Nielsen, adm. direktør for Kopenhagen Fur. Fredag 14. februar 2014, Kopenhagen Fur, Glostrup. Fold sammen
Læs mere

Eks-nationalbankdirektør i strid blæst

En mærkelig sag fra den færøske EIK-bank udvikler sig stadigt mere bizart. Sagen har stærke personlige tråde til Danmark. Formanden i EIK-bank hedder nemlig Torben Nielsen, tidligere direktør i Nationalbanken i en årrække. Torben Nielsen er kendt som en højt respekteret bankmand, bl.a. som formand i Sydbank og næst­formand i Tryg, men noget tyder på, at han er kommet i klemme i EIK-banksagen.

Sagen handler om Eik’s tidligere direktør og bestyrelsesmedlem Jørn Astrup Hansen. Han forlod på et tidspunkt bestyrelsen i protest, fordi han ikke kunne skrive under på et skattefradrag i bankens regnskab, som han ikke mente EIK-bank var berettiget til. For nogle dage siden gav de færøske skattemyndigheder ham ret. Ikke desto mindre fastholder EIK-bank, og dermed også Torben Nielsen, en stævning mod Jørn Astrup Hansen for bagvaskelser og æreskrænkende udtalelser om EIK-bank ledelsen.

Astrup risikerer nu – i værste fald – to års fængsel for at følge sin overbevisning og sige EIK-bankledelsen imod.