Hold chefen fast på løfterne

Måske ligger der en misforståelse bag, at du ikke får, hvad du føler, din chef har lovet. Uanset om du bliver snydt for firmabil eller opgaver, skal du tage det op med chefen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske ligger der en misforståelse bag. Eller måske har virksomheden ikke råd til at give dig den firmabil, som du selv mener, du blev stillet i udsigt allerede for to år siden, da du begyndte i virksomheden.

Hvad årsagen end er til, at du nu føler, at din chef render fra et løfte til dig, må du tage sagen op med ham eller hende. Sådan lyder rådet fra ledelsesrådgiver Trine Dilèng fra Lederne i Ugens Dilemma på Business.dk.

I dilemmaet har du helt fra ansættelsens begyndelse givet udtryk for, at du ville have en firmabil.

Meldingen har dog været, at man først skulle vise sit værd, hvilket du så ved en samtale for tre måneder siden, følte dig bekræftet i at have gjort. Men nu trækker chefen i land.

Tag selv ansvar

»Hvis man, ligesom afdelingschefen, oplever, at ens leder ikke overholder aftaler eller indgår uklare aftaler, vil jeg anbefale, at man selv tager ansvar for at følge op. Nogle gange kan en bekræftende e-mail være løsningen, andre gange kan det ske ved, at man sammen aftaler den videre proces eller aftaler, hvilke opgaver der konkret skal udføres, og hvem der gør hvad,« siger Trine Dilèng.

Hun anbefaler derfor afdelingschefen løsning to, sådan som 29 pprocent af læserne på Business.dk har valgt.

I denne løsning indbyder han chefen til en dialog. Det er da også kun en procent, der har valgt at sluge kamelen ved at lade sagen ligge.
»Det er vigtigt, at afdelingschefen får fortalt sin chef, at han føler, at de har en aftale, som er brudt. Og afdelingschefen kan håbe på, at hans chef har selverkendelse nok til at indrømme, at han har ansvaret for situationen og modet til at spørge sig selv: Hvorfor er det, at jeg som chef står i den situation, at min afdelingsleder bringer det samme emne op igen? Har jeg lyttet godt nok? Har jeg ikke været tydelig nok i min kommunikation,« siger Trine Dilèng.

Uklar kommunikation

Det kan nemlig meget vel være lederens kommunikation, den er gal med, siden uoverensstemmelsen overhovedet er opstået, uddyber hun:
»At være leder er ensbetydende med at indgå aftaler og kommunikere dem. Nogle gange står lederen i den situation, at aftalerne er blevet opfattet forskelligt af de involverede. For at undgå misforståelser, er det vigtigt, at der er »nikket« fra alle parter, og at man er enige om, hvad man er enige om.«

Pas på talenttab

Også chefen har interesse i at få sagen taget op. Sker det ikke, risikerer han nemlig at miste en dygtig medarbejder, lyder advarslen fra ledelsesrådgiveren.

»Tillid, respekt og selverkendelse hos begge parter vil bidrage positivt til det fremtidige samarbejde, i stedet for at en god mellemleder måske søger væk eller mister motivationen,« siger hun.