Han var stor i mere end en forstand

NEKROLOG. Poul Andreassen lod sig efter ISS og Storebælt ikke nøjes med golf og bridge, men havde gang i nyt erhvervseventyr.

Poul Andreassen blev født 18. februar 1928 og døde 7. august 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Direktør og ingeniør Poul Andreassen døde 7. august, 81 år, og med ham levendegørelsen af indtil flere spændende kapitler i historien om ledelse på dansk. Han var den skoletrætte dreng, der efter syv år i folkeskolen vendte bøtten selv og endte med at udvikle ISS til en verdenskoncern med 130.000 medarbejdere. Samt i øvrigt yde betydelig indflydelse i det danske samfund – han ville gøre nytte.

Poul Andreassen begyndte som cykelbud på Amager, kom i lære som maskinarbejder, og startede som udlært på teknikum. Kun 23 år gammel blev han maskiningeniør - og så gik det stærkt. Han blev hentet til SAS, der også dengang var økonomisk trængt og havde brug for en oprydder. Det lagde de mærke til i rengøringsselskabet DDRS. Og så tog han med kælenavnet ”den store fejekost” ellers fat. Over hele Europa bredte koncernens nye navn ISS sit virke, og han gik i land i USA. Her endte det mindre godt med en økonomisk skandale i datterselskabet, og Poul Andreasen måtte sige farvel før tid til den koncern, han havde været synonym med.

Men der var udfordringer nok at videreføre eller nye at tage fat på. Poul Andreassen sad bl.a. for bordenden i bestyrelsen for A/S Storebæltsforbindelsen, Danmarks største byggeprojekt, og fik med sin tyngde klaret alle hurdler, til han for 11 år siden den 14. juni efter Dronningens klip kunne aflevere det store broprojekt til os alle.
Poul Andreassen skiftede i meget ung alder politisk ståsted fra S til K og følte pligten til i 1998 at påtage sig den fast umulige opgave at genrejse de Konservative, som var ved at forbløde i formandsopgør byggende på intriger, alkohol og beton. Det var hårdt og Poul Andreassens performance noget kejtet, utrænet som han var i det politiske håndværk. Kritikken var hård og ikke helt fair, for hans løsning, Bendt Bendtsen, viste sig langtidsholdbar, hvilket ti år må siges at være.

Et fænomen som Poul Andreassen lagde heller ikke op i erhvervslivet.. Med sit enmandsfirma Pan Management var han medejer af og i starten bestyrelsesformand for Liqtech A/S, en prisvindende grøn gazelle-virksomhed i Gentofte, som laver keramiske filtre til dieselmotorer. Der er fuld familiær kontrol: Sønnen Lasse er adm. direktør og medejer.
Det professionelle netværk matchedes af flere private. Seks gode venner var i mange år med deres familier gået sammen om golf i den lyse tid, bridge i den mørke og rejser året rundt. En af makkerne, tidl. statsminister Poul Schlüter, elskede Poul Andreassen at drille ud af koncentration på golfbanen ved at nævne navnet på en bestemt politiker.
Poul Andreassen fik neutraliseret en arveligt betinget hjertesvaghed ved en stor operation for 18 år siden, sagde farvel til tobakken og de overflødige kilo. Det gjorde, at han i sit ægteskab kunne får næsten 60 år ammen med sin jævnaldrende viv Elsa.

Poul Andreassen – klarede uden hjælp selv sin karriere efter kun syv års skolegang.