B&O-boss: Ja, udfordringer mangler vi ikke

Lydklenodiet Bang & Olufsen kan bare ikke tjene penge på sine produkter, viser endnu et blodrødt selskab. Men det peger i den rigtige retning, lyder det fra den nye B&O-topchef Henrik Clausen.

Foto: Bax Lindhardt

Han er blevet sat ind med det klare opdrag fra sin formand, Ole Andersen, at Bang & Olufsen skal begynde at tjene penge. Men det første regnskab, som den nye topchef i Struer-virksomheden, Henrik Clausen, præsenterer, viser endnu et dundrende underskud.

B&O tabte således 202 mio. kr. på driften (ebit) ud af en omsætning på 2,6 mia. kr., fremgår det af årsregnskabet fra selskabet, der kører med forskudt regnskabsår, og som blev offentliggjort torsdag. Det betyder, at virksomheden, der producerer tv- og lydprodukter, har tabt næsten halvanden mia. kr. før skat i løbet af de seneste bare fire år.

Nu er det svært at klandre, Henrik Clausen, der kun lige er tiltrådt. Men de røde tal understreger, at der er noget at tage fat på for den nye topchef.

»Ja, udfordringer mangler vi ikke. Men omvendt mener jeg, at vi har skabt et grundlag for forbedringer og et moment i den rigtige retning. Vi viser, at vi kan vokse omsætningen og har forbedret bundlinjen betydeligt i forhold til året før. Men det er klart, at vi skal nå frem til, at vi tjener penge, og det bliver hårdt arbejde,« siger Henrik Clausen.

Tabet sidste år skyldes, at B&O endnu engang rammes af problemer på tv-fronten. En række udskudte nylanceringer har kostet dyrt.

»Vi ville gerne have været lidt tidligere ude med nogle af de produkter, der nu kommer på tv-siden. De kommer nu, men de skal jo også lige lykkes ude i markedet,« siger Henrik Clausen.

I kæmper igen med tv-forretningen, og man fristes til at spørge om det ikke bare er historien om, at hver gang, der er en forbedring i B&O bliver den ædt op af et eller andet, der slår fejl, hvordan vil du ændre den udvikling?

»Vi har haft en udfordring med at levere til tiden og i god nok kvalitet, når det kommer til tv under Bang & Olufsen-mærket. Det har vi lært af. Der er ændret en del i forhold til den måde, vi arbejder på og hvor meget, vi selv gør, og hvor meget vi køber os til. Det skift har taget noget tid, for det er et skifte i vores software, hvor vi bruger andres software og ikke vores egen,« siger Henrik Clausen.

B&O-aktien ligger torsdag eftermiddag til et lille fald efter at have så langt som 6 pct. nede først på dagen.