Ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Knudstorp sidder med Lego-nøglen

Jørgen Vig Knudstorp Fold sammen
Læs mere

Så blev han også »kronet«, Legos topchef i mere end et årti. Jørgen Vig Knudstorp. Legos consigliere og familierådgiver. Så meget som man kan blive kronet i et privatejet firma, og derfor hører han selvfølgelig til på den absolut øverste hylde blandt gossippernes vindere i 2016.

Lego-familiens overhovede, Kjeld Kirk Kristiansen, og efterfølgeren på familietronen, Thomas Kirk Kristiansen, har været skrækslagne ved udsigten til, at Knudstorp ikke længere ville være i Lego. Derfor gav de Knudstorp an offer you can’t refuse: Arbejdende bestyrelsesformand i Lego og formand for en særlig virtuel forretningsenhed ved navn Lego Brand Group. Ikke bare nøglen til virksomheden Lego, men nøglen til familiens inderste ideer og tanker.

Knudstorp på sin side bekræfter sin livslange kærlighed til Lego, og familien fastholder den mand, der har genskabt troen på, at man i Billund kan udrette noget helt særligt inden for leg. Et parløb sjældent set i Danmark.

Brygger Bjergsø på farten

Mikkel Borg Bjergsø Fold sammen
Læs mere

Danmark er for alvor blevet et iværksætterland. Nye tanker, nye ideer og nye virksomheder sættes i søen.

Jeg har ved flere lejligheder skubbet artikler om Just-Eat, Joe & The Juice, Lakrids by Johan Bülow, Mads Faurholt-Jørgensen, Lagkagehuset, Vivino, Endo­mondo, Meyers og alle de andre opstartere over på juniorgossipperens bord for at give ham lidt inspiration – i håb om det store gennembrud i 2017.

Men her har jeg valgt Mikkel Borg Bjergsø, stifter af bryggeriet Mikkeller. Fandenivoldsk og samtidig rolig, risikovillig og finansielt konservativ, lyttende og samtidig kompromisløs. Han vil være nutidens brygger Jacobsen, Carlsbergs stifter. Det er såmænd bare ambitionen.

Mikkeller er vokset fra Vesterbro og nu ud over hele verden. Ekspansionen har betydet, at Mikkel Borg Bjergsø har måttet afgive lidt af den daglige kontrol. Lige tilpas til, at Mikkeller kan vokse, samtidig med at Bjergsø selv fortsat er med i hele værdikæden.

Det er enkelt, hun er den bedst egnede

Birgitte Bonnesen Fold sammen
Læs mere

Birgitte hvem? Pludselig poppede Birgitte Bonnesen i april 2016 op som ny topchef i en af Sveriges største banker, Swedbank, der er udsprunget af sparekassesektoren. Banken har også aktiviteter i Danmark. Dermed hører hun til blandt de absolut højeste placerede kvindelige, danske erhvervsledere.

Birgitte Bonnesen har ikke gjort et stort nummer ud af sig selv i offentligheden, men internt må hun have stor styrke, osende af troværdighed. Bonnesen kom til, da den tidligere ledelse i Swedbank fejlede og blev smidt på porten. Hendes opgave er at rydde op og genskabe tilliden til banken. »Den bedst egnede,« som Swedbank-formanden præsenterede hende.

Swedbank er i samme liga som Danske Bank og har ti millioner kunder. Man må tro, at bestyrelsen i Swedbank meget præcist ved, hvad de får med Birgitte Bonnesen. Hun har været i banken i 30 år, og netop denne loyalitet og hendes kendskab til Swedbanks kultur og værdier giver den 60-årige bankdirektør den nødvendige power.

Tak for meget – men puh en afslutning

Lars Rebien Sørensen Fold sammen
Læs mere

Vi begynder med et tankeeksperiment: Tænk dig seks måneder tilbage. Til engang omkring sommer.

Det var en dejlig tid at være Novo Nordisk-aktionær. En tid, hvor aktien fortsat lå tårnhøjt i kurs og fremtiden var lys.
Det var en tid, hvor det må have været fantastisk at være øverste chef. Fejret af aktionærerne. Berømmet som verdens dygtigste CEO. Hvad skulle dog kunne ramme chefen – altså Lars Rebien Sørensen.

Siden er aktien dykket med omkring 40 pct. Novo Nordisk har været igennem en veritabel fyringsrunde – herunder storudskiftning i topledelsen. Og Lars Rebien Sørensen forlader topposten lige om lidt.
Det må være en svær forvandling. Fra fejret og ombejlet – til hårdt presset fra mange sider.

Nu skal man huske, at Lars Rebien og Novo Nordisk over flere år har forgyldt aktionærerne, men det ændrer bare ikke på, at sidste indtryk har det med at sætte sig.

Smedegaards hårde år

Nils Smedegaard Andersen Fold sammen
Læs mere

Intet over – intet ved siden af. Sådan har vurderingen været i mange år, når talen faldt på A.P. Møller - Mærsk. For Mærsk var jo selve kronjuvelen i dansk erhvervsliv. Dér, hvor alle ville være ansat – ikke mindst som CEO – øverste chef.

Virkeligheden har ændret sig – også på CEO-posten. For en ting er, at A.P. Møller – Mærsk er hårdt trængt økonomisk, direktøren røg også ud i 2016.

Det ramte Nils Smedegaard Andersen, der har tilhørt den absolutte elite af danske CEOer.

Før Mærsk var han øverste chef i Carlsberg – en anden af de tungeste danske poster. Derfor var det et fald fra den højeste tinde, da Nils Smedegaard blev fyret tidligere i år.

Der var behov for forandringer i Mærsk. En ny strategi var – tilsyneladende – ikke noget Smedegaard ønskede, og så ville ejerne have nye folk til at drive koncernen ind i fremtiden.

Faldet var tungt for Smedegaard, men han er på vej videre. Senest med en tung ny bestyrelsespost i BP.

Karsten Lauritzen har ét liv tilbage

Karsten Lauritzen Fold sammen
Læs mere

Vi har desværre ikke meget plads at gøre godt med på årets taberliste. For ellers kunne jeg have skrevet længe og udførligt om Skats mange skandaler og alle de elendigheder, der er væltet ud af skabene: Udbytteskandale. EFI-sag. Ejendoms­beskatninger i ruiner. Hvor skal jeg begynde, og hvor skal jeg slutte?

Året har ført til bortvisninger og fyringer i flertal. Bl.a. af topchef Jesper Rønnow. Faktisk er der røget så mange Skat-chefer, at man må sige, at den øverste ansvarlige, skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu står blotlagt tilbage.

Han har lovet bod og bedring, og der er afsat milliarder. Jeg kan bare ikke se resultaterne og det er dem, ministeren er blevet hyret til at skaffe.

Jeg er stadig ikke tryg ved, at vi har et skattevæsen, som vi kan stole på og som er fair overfor alle. Det er lutter elendigheder, vi ser, og spørgsmålet er, hvor lang snor ministeren har tilbage? Den bør ikke være lang, hvis vi ikke snart ser handling og resultater.