Offentligt register misbruges til fup

Læs mere
Fold sammen
Annoncehajer udnytter, at samtlige momsregistrerede danske virksomheder ifølge lovgivningen er tvunget til at afgive alle relevante virksomhedsoplysninger til Det Centrale Virksomheds Register (CVR). Det viser sig nemlig, at hovedkilden til de tusindvis af henvendelser danske virksomheder får fra annoncehajer og andre fupfirmaer, netop er Erhvervs- og selskabsstyrelsens CVR-register. Fupfirmaerne henter oplysningerne enten direkte fra CVR-registeret eller via adressebanker, der lever af at købe CVR-oplysninger og sælge dem videre.

Det er Erhvervs- og selskabsstyrelsen, der administrerer CVR-registeret, og her erkender man problemet.

- Der er ingen tvivl om, at de oplysninger annoncehajerne bruger, når de henvender sig til virksomheder stammer fra CVR, siger fuldmægtig i Erhvervs- og selskabsstyrelsen, Michael Jørgensen.

Iværksættere hårdt ramt

Det er primært iværksættere, der udsættes for annoncehajernes kreativitet. Meget ofte får nystartede virksomheder de første henvendelser fra useriøse annoncesælgere allerede indenfor den første måned efter opstarten. At iværksætterne er fupfirmaernes yndlingsofre skyldes primært, at de er uerfarne og ivrige efter eksponering, og dermed lette at overtale til at annoncere i mere eller mindre ukendte annoncemedier.

- Det er vores erfaring, at nye virksomheder er suverænt de mest udsatte for annoncehajer. Kort tid efter registreringen bliver de overfaldet af fupannoncører, fordi de opfattes som lette ofre. Og meget ofte får fupfirmaerne desværre held med deres henvendelser netop til iværksættere, siger ekspert i annoncehajer hos Dansk Industri, Per L. Danielsen.

Han opfordrer iværksætterne til at slå koldt vand i blodet, når de bliver mødt af en ihærdig annoncesælger.

- Iværksættere har et naturligt behov for eksponering, men er i tvivl om, hvor, hvordan og hvornår. Som udgangspunkt må man stille sig selv det spørgsmål om det medie man bliver tilbudt annonceplads i, er et medie man selv læser. Hvis man overhovedet ikke kender det, så er der al mulig grund til at takke nej til tilbuddet, siger han.

Der findes dog en ganske enkelt løsning på problematikken, som de færreste virksomheder kender til. Det er nemlig muligt at bede om såkaldt reklamebeskyttelse hos Erhvervs- og selskabsstyrelsen. Både nystartede og eksisterende virksomheder har ret til at få beskyttet sine oplysninger i CVR-registeret mod uopfordrede salgs- og annoncehenvendelser, hvis man beder om det. En rettighed som kan være en stor hjælp netop for iværksættere.

- Jeg vil helt klart anbefale alle iværksættere at benytte sig af muligheden for at beskytte sig mod reklamehenvendelser, siger Per L. Danielsen.