SPONSERET INDHOLD

Er du klar til fremtidens arbejdsmarked?

Vores arbejdsmarked er i udvikling, og over de næste år kommer til at gennemgå store forandringer. Mere illoyalt, mere projektorienteret og mere digitalisering. To eksperter giver deres bud på, hvad der bliver vigtigst for virksomheder og ansatte i fremtiden.

Foto: Martin Bubandt Fold sammen
Læs mere

”Arbejdsmarkedet bliver mere illoyalt. Jobs bliver mere projektorienterede, og mange vil blive ansat til specifikke forløb. Samtidig vil medarbejdernes loyalitet stå og falde med, om de føler, at de kan udvikle sig i virksomheden. Det bliver ’use me or loose me’ for begge parter,” siger Anne-Marie Dahl, der er cand.scient.pol og fremtidsforsker hos Futuria.

Men det bliver ikke bare spillet mellem medarbejder og virksomhed, der vil undergå forandringer, det samme vil begge parters behov og måde at profilere sig på. Ifølge eksperterne ser fremtiden lys ud for dem, der forstår at indrette sig efter de omskiftelige tider.

Større diversitet, mere foranderlighed
”Der er ingen tvivl om, at det bliver sværere at fastholde medarbejderne. Det må man som leder bare erkende, og så få det bedste ud af vilkårene. Det er i bund og grund i en leders interesse, at medarbejderne altid er opmærksomme på at rykke videre i karrieren. Dermed får man engagerede og sultne medarbejdere,” siger Rasmus Arendt, der er grundlægger og CCO hos Brandheroes.com.

Netop de kortere ansættelser og det mere projektorienterede arbejdsmarked vil for mange brancher og virksomheder være et centralt vilkår i fremtiden. På samme måde vil mange arbejdsopgaver mere eller mindre forsvinde fra menneskelige hænder, og bliver overtaget af software og robotter, der både er mere driftssikre og fejlfri.

Få et uforpligtende opkald om MBA uddannelsen

”Vi ser allerede i dag, at digitaliseringer vinder ind rigtig mange steder. Det flytter behovet for arbejdskraft andre steder hen, og vi får derfor brug for at specialisere os indenfor andre og nye områder. Det stiller nye krav til lederne, da der vil være et mere konstant behov for opgradering af medarbejdernes kompetencer, fordi efterspørgslen vil udvikle sig hurtigere end i dag,” siger Anne-Marie Dahl.

Både Dahl og Arendt er enige om, at for at få succes på fremtidens arbejdsmarked, er det nødvendigt med ansatte, der kan begå sig i en konstant foranderlig verden, hvor vores uddannelse og kompetencer hurtig kan blive forældede.

Dit brand afgør dine muligheder
”Det bliver stadigt vigtigere, at vi som ansatte kan identificere os med virksomheden og dens værdier. Det samme gælder for kunderne, og for potentielle samarbejdspartnere. Når vi skal bruge 8-10 timer dagligt på vores arbejde, vil vi selvfølgelig kunne stå inde for det, vi laver. Det er et stort ledelsesansvar at værdierne siver ned i alle lag af virksomheden,” siger Rasmus Arendt.

Få et uforpligtende opkald om MBA uddannelsen

Corporate social responsibility er gennem en årrække blevet en vigtig del af det at drive virksomhed, og det er i høj grad en af de ting, vi bider mærke i, når vi kigger efter nye udfordringer. Vores virksomheds brand vil få meget stor betydning for, hvilke medarbejdere vi kan tiltrække, og det samme vil gøre sig gældende for, hvilke samarbejdspartnere, der vil melde sig på banen.

”Ligesom vi er blevet bevidste forbrugere, vil vi overføre samme værdisæt til vores arbejdsplads. Vi vil tro på det, vi laver. Ligesom vi gerne vil træffe rigtige og gode valg i fritiden, vil vi i stigende grad forvente, at arbejdslivet skal være givende og føles godt,” siger Anne-Marie Dahl.

Det er dog ikke kun virksomhederne, der i fremtiden vil blive vejet og vurderet på deres værdier og brand. Også de ansatte forventes at leve op til virksomhedens standarder.

”Vi forventer, at vores medarbejdere er nogle ordentlige mennesker, og det er kun fair, at de også forventer det af os,” siger Rasmus Arendt.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.