Snart taler hæveautomaten til dig

I løbet af i år vil mange af kontantautomater kunne tale til kunderne. Det vil især komme blinde og svagtseende til gode.

Snart taler hæveautomaten til dig - 1
Danske Bank i gang med at give sine pengeautomater mere personlighed. I løbet af i år vil mange af automaterne nemlig kunne tale til kunderne. Det vil især komme blinde og svagtseende til gode.

I første omgang ventes stemmen installeret på omkring 100 automater. Projektet gennemføres sammen med Dansk Blindesamfund.

- I den omfattende proces med at udskifte og opdatere styresystemet på vores pengeautomater rundt omkring i landet, har vi nu fået muligheden for også at installere syntetisk tale på mange af dem. Vi er meget glade for samarbejdet med Dansk Blindesamfund, så vi her har kunnet gøre en forskel og i første omgang installere syntetisk tale, der hvor den gavner mest. Det har vi villet gøre i lang tid, og vi er meget tilfredse med, at teknik og logistik nu tillader det, siger Lone Bille Schjødt, privatdirektør i Danske Bank.

Nu er det ikke sådan, at automaten vil råbe saldoen på din konto ud over hele gaden. Man skal nemlig medbringe sine egne høretelefoner. Når stikket fra høretelefonerne stikkes ind i hæveautomaten aktiveres stemmen. Den blinde bankkunde vil nu kunne få vejledning ved hjælp af den elektroniske stemme.

- Vi har drømt om dette i årevis. I dag bruger nogle af os allerede hæveautomaterne, men da vi ikke aner, hvad der står på skærmen, kan det jo ske, at vi pludselig står med 2.000 kr. i hånden i stedet for de 100 kr., vi troede, vi havde bedt om. Ekspeditionen bliver fremover mere brugervenlig for os, og vi håber, at alle andre banker i Danmark snart vågner op og følger Danske Banks gode eksempel, siger Thorkild Olesen, næstformand i Dansk Blindesamfund.

De første 18 hæveautomater er allerede i drift. De er placeret i København, Lyngby, Odense, Fredericia, Århus og Aalborg. Når de 18 automater har været i drift i en periode, vil Dansk Blindesamfund og Danske Bank evaluere systemet. Og hvis ordningen bliver en succes, vil yderligere 100 automater landet over også begynde at tale.

Også Nordea er på vej med talende pengeautomater. Banken forventer, at 300 automater vil kunne give mundtlig vejledning i løbet af efteråret i år.