Høje bomuldspriser truer tøjfirmaer på livet

Voldsomt stigende råvarepriser presser de svage tøjproducenter til prisforhøjelser, som stiller dem ringere i konkurrencen om kunderne. Og for første gang i mange år er der risiko for, at prisen på tøj stiger.

Bomuld Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastiao Moreira
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

De vilde prisstigninger på især bomuld forstærker udskilningsløbet i modebranchen. De stærke spillere kan øge deres volumen og markedsandel ved ikke at sende de forøgede omkostninger videre til deres kunder, og dermed presse de svagere konkurrenter ud, mener eksportchef Michael Hilmose fra brancheorganisationen Dansk Mode og Textil.I en branche, der allerede er presset af konjunkturer og konkurrence, vil det koste en del virksomheder livet, at priserne på det vigtige bomuld er fordoblet på halvandet år, samtidig med at fragtomkostningerne og lønniveauet i de tøjproducerende lande fortsat stiger.

»Der er en vis forsinkelse i modebranchen, hvor mange varer bestilles hos leverandørerne flere måneder før, de skal ud til detailbutikkerne og forbrugerne. Men når råvareomkostningerne går op, så tvinges mange af producenterne til at sende stigningerne videre, mens andre har mulighed for at skære lidt ned på deres egen indtjening i en periode. Da det ligger helt fast, at detailhandelen oven på krisen ikke har råd til mindre indtjening, så er der en stor risiko for, at priserne på tøj for første gang i 30 år reelt vil stige,« siger Michael Hilmose.

Indehaveren af modetøjsvirksomheden Claire i Ikast, adm. direktør Anders Hust, er netop kommet tilbage fra en flere uger lang tur med besøg hos masser af leverandører i Fjernøsten, og overalt er han blevet mødt med krav om højere priser på grund af stigende råvarepriser.»Det er slemt med stigningerne på bomulden, men det er faktisk helt ude af kontrol, når vi tager eksempelvis ren australsk uld, som vi bruger en del af. Det er steget lige så meget som guld. Og koster efterhånden også næsten lige så meget. Forleden forhandlede jeg en stor kontrakt på plads med en leverandør i Nordkina. Allerede mandag ringede han og bad om, at vi skulle dele en ekstraomkostning på hele 8 pct., som ulden var steget med på under 24 timer,« siger Anders Hust til Børsen.