Lej en direktør

Hent en direktør ind udefra, få løst opgaven – og sig så farvel. Herefter suser chefen videre til næste opgave. Flere danske virksomheder lejer en direktør for en kortere periode, når konkrete opgaver skal løses.

Modelfoto: Colourbox
Læs mere
Fold sammen
Kald dem daglejere med chefløn og hjørnekontor eller problemknusere på timekontrakt. At leje en direktør har fundet vej til Danmark. Interim Management handler om, at lederen bliver kaldt ind i en virksomhed for at løse en konkret opgave i en tidsbegrænset periode.

Göran Johansson, adm. direktør i virksomheden Nexus Interim Management, har oplevet en stigning på 20 procent i brugen af chefer på fremleje inden for det sidste år.

»Dagens topledere har brug for et værktøj til at »trimme« organisationen, nu hvor der er krisetider,« forklarer han.

Direktøren kan eksempelvis træde ind i en virksomhed i seks til otte måneder, levere varen og herefter suse videre til en ny opgave. Netop nu hvor der er nedgangstider, søger flere virksomheder efter fleksible løsninger.

Frie fugle
Interim Management er et relativt nyt begreb i Danmark, der kom her til for otte år siden. Konceptet opstod i Holland sent i 1980erne og blev senere populært i England. Ifølge Niegel Young, partner i den internationale headhuntervirksomhed Heidrick & Struggles London, skyldtes det, at når en chef blev fyret, var lederen i en mellemfase, fordi der ofte var en konkurrenceklausul, der forhindrede ham eller hende i at søge nyt job i en konkurrerende virksomhed. I stedet benyttede chefen tomrummet til at yde assistance som freelance leder.

Og hvem er de så? De lejede direktører kan karakteriseres som fritflyvende fugle, der kommer ind i et projekt i kortere perioder. De behøver ikke et sikkerhedsnet og er derfor også ideelle i forbindelse med, at en virksomhed skal ansætte en ny direktør. Ofte tager det lang tid at finde en ny chef, og i den mellemliggende periode, hvor direktørstolen er tom, skal posten køre videre.

Som oftest er den lånte direktør en erfaren leder mellem 40 og 50 år, der har en faglig bredde, og som har haft topjobs som administrerende direktører, funktionschefer, finansdirektører eller lignende. Sidst, men ikke mindst, skal en lejet interimdirektør være god til at netværke og kunne benytte sig at den store kontaktflade, det giver at komme rundt i mange virksomheder.

Giver tid og ro
Birgitte Meisner Nielsen, fagchef for HR og Ledelse i Dansk Erhverv, mener da også, det kan være en fordel at ansætte en lejet direktør i perioden, indtil en virksomhed finder en ny og blivende direktør.

»Nogle vælger at opgradere økonomichefen, men det kan blive et problem, når lederen senere skal rykke ned på sin vante post igen. Derfor foretrækker flere virksomheder at sige ja til få en midlertidig direktør ind i den tomme stol. Så er der samtidig tid og ro til at søge efter den blivende,« lyder hendes opfordring.

Anders Harbo, ledelsesudviklingschef i Dansk Industri tilføjer, at virksomheder med fordel kan ansætte en Interim Manager, hvis de gerne vil have et frisk pust udefra.

»Interim managers har ofte drive – og så hænger virksomheden ikke på at skulle give lederen »et gyldent håndtryk«, hvor en leder får en sum penge for at stoppe i forbindelse med en aftrædelse,« siger han.

Netop det er en fordel lige nu, hvor flere virksomheder er truet af konkurser.

England og Holland
Eneste minus er ifølge Tobias Petri, partner i Heidrick & Struggles Danmark, at niveauet for interim management trods fremgangen er overraskende lavt i Danmark i forhold til i Holland og England. Det kan hænge sammen med, at der er længere tradition for at benytte sig af netop denne ledertype, og at det stadig ikke er velanset i branchen at være freelancedirektør. Han vurderer derfor, at der kun er omkring 150 dygtige af slagsen i Danmark i dag.

»Det er vigtigt, at direktøren tænder på at få en tidsbegrænset kontrakt, men det gør de færreste danske direktører, og det betyder, at der desværre stadig er langt mellem snapsende i Danmark i forhold til i England og Holland, hvor begrebet er langt mere udbredt,« siger han.

Den gode interim manager er nemlig aldrig arbejdsløs i længere tid af gangen, vurderer Tobias Petri.

 
Læs også:

Verdens mest indflydelsesrige virksomheder

Pornoindustrien bestormes med ansøgninger

Det siger din chef i virkeligheden...