Helle Helle får De Gyldne Laurbær

Det blev den 46-årige forfatter Helle Helle, der i dag modtog De Gyldne Laurbær, der uddeles af de danske boghandlere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er døbt Helle Olsen, men er bedre kendt som Helle Helle. Og i dag modtog den 46-årige forfatter De Gyldne Laurbær, der hvert år uddeles af de danske boghandlere. Prisen blev overrakt til forfatteren i dag ved en surprise-reception på Forlaget Rosinante. Årets prismodtager findes i starten af hvert år ved at der udsendes en stemmeseddel til samtlige Danmarks boghandlere, og de er nu blevet optalt. Prisen gives til en forfatter, der i det forløbne år har udsendt en bog af »skønlitterær karakter, som kan vinde en plads i litteraturen«.  

Berlingskes litteraturredaktør Jens Andersen glæder sig over, at prisen gives til en forfatter med et på en gang populært og forfinet udtryk, samtidig med at han ser valget af Helle Helle som en tilbagevenden til tidligere tiders udmærkelser.

- Der har i de senere år været en tendens til at give prisen til debutanter der vækker stor opmærksomhed med en enkelt bog. Valget af Helle Helle er bedre i tråd med den tradition var i 50erne og 60erne, hvor kunstnere som Karen Blixen, Tom Kristensen og senere Klaus Rifbjerg blev belønnet for deres indsats gennem flere år. Og det er jeg godt tilfreds med, siger Jens Andersen.   

Helle Helle er født i Nakskov og døbt Helle Olsen. Hun debuterede i 1987 under navnet Helle Krogh Hansen med novellen Et blommetræ i Dagbladet Information. Senere valgte hun at tage sin oldemors efternavn »Helle«, og det var under det navn, hun udgav sin første roman Eksempler på liv i 1993.

Helle er exam.art. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og uddannet fra Forfatterskolen. Hun er kendt for sin afmålte, realistiske stemme og tematik. Helle har blandt andet modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Hendes bøger er oversat til norsk, svensk, estisk, hollandsk, tysk og tjekkisk.De Gyldne Laurbær har været uddelt siden 1949, og de seneste fem års prismodtagere af De Gyldne Laurbær har været Jussi Adler-Olsen (2010), Ida Jessen (2009), Hanne-Vibeke Holst (2008), Jens Smærup Sørensen (2007) og Knud Romer (2006).