Arbejd med dig selv og din egen overbevisning

Et kig indad og et nuanceret syn på medarbejderen er nødvendigt for et frugtbart samarbejde.

Læs mere
Fold sammen

En leder, der irriteres til vanvid af en medarbejder, skal først og fremmest arbejde med sig selv i forhold til sine negative tanker og følelser. Og hun skal dernæst tale med sin medarbejder om, hvordan medarbejderen opleves. Sådan lyder ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsens kommentar til sidste uges ledelsesdilemma.

Se sidste uges dilemma her:

I dilemmaet, der har været til afstemning på business.dk, har en afdelingschef i en kommunal forvaltning overtaget en erfaren medarbejder, Gitte. Desværre har Gitte en facon, som går afdelingschefen på nerverne: Gitte er en dårlig lytter, mangler situationsfornemmelse og taler helst om sig selv.

- Det er lederen, som har et problem. Derfor må lederen arbejde med det, der trigger hende, før hun konfronterer medarbejderen. Hun skal være opmærksom på, hvilke tanker hun gør sig om Gitte. Find for eksempel fem positive træk ved hende, siger Helle Bruun Madsen.

- Når det er sagt, er det selvfølgelig en væsentlig ledelsesopgave at give konstruktiv feedback til sine medarbejdere. Derfor kan det blive nødvendigt at tage en en-til-en samtale med Gitte.

Helle Bruun Madsen peger altså på løsningsforslag nummer et og pointerer, at det er vigtigt, at lederen lytter og lader Gitte komme til orde, inden hun skrider til handling.

- Lederen skal være saglig fremfor personlig og holde sine følelser udenfor. Gitte skal have helt konkrete eksempler på, hvordan hendes adfærd virker, når hun eksempelvis ikke lytter til kollegerne. Lad Gitte være en del afløsningen og lad hende selv komme med konkrete forslag til, hvad hun kan gøre anderledes, siger Helle Bruun Madsen.

Hvis samtalen bliver grebet professionelt an, kan den være det første skridt til at få skabt et frugtbart samarbejde:

- Derfor bør fokus være på at finde en fælles løsning og fremadrettet støtte medarbejderen med at arbejde ud fra denne,siger Helle Bruun Madsen.