Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Foto: Jeppe Bjoern Vejloe. Fondsbørsen, med Bjørn Sibbern i spidsen, vil udvide forretningen med et marked for virksomhedsobligationer.
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

, med Bjørn Sibbern i spidsen, vil udvide forretnin

Sig det med blomster Bjørn

Pyha. Chefen på fondsbørsen Bjørn Sibbern bør sende en stor buket blomster til Novo Nordisk-folket i Bagsværd for at have lirket døren op ind til børs-noteringsstuen med det delvise salg af Novo-datterselskabet NNIT.

Den dør var ellers lukket og låst efter OW Bunker-skandalen i 2014, men en kombination af Novo’s gode navn og rygte samt ikke mindst investorernes higen og søgen efter afkast, har på ny gjort Bjørn Sibbern til potentiel dansepartner for børssøgende selskaber. Nu skal man nok ikke regne med, at selskaberne vil stå i kø ved døren hos Bjørn Sibbern på Nasdaqomxnordic-børsen på Nikolaj Plads i København.

Et godt gæt er, at investorerne nok er sultne, men at de vil være mistænksomme, når en kapitalfond kommer med nye varer. Det er jo lidt mystisk, at vi ikke ser nye børsselskaber, fordi de søger kapital til vækst eller eksport, men stort set kun nye børsselskaber, der bliver leveret ind af kapitalfonde. Set i det lys er der ikke meget risikovillig kapitalfremskaffelse til vækst at hente hos Bjørn & Co på Nikolaj Plads.

BMINTERN BMINTERN - LPS Lars-Peter Søbye portræt portrait *** Local Caption *** Portrait of Lars-Peter Søbye. Fold sammen
Læs mere

Han bygger broer

Han går forholdsvis stille med dørene. Cowi-topchefen Lars-Peter Søbye. Men han kan fint rette ryggen og stramme slipset, Søbye er et varmt navn i erhvervslivets top lige nu. Den rådgivende ingeniørfabrik Cowi leverede i denne uge sit bedste resultat nogensinde. Og som topchef i Cowi er der naturligt fokus på Lars-Peter Søbye, der har 6.200 medarbejdere under sig.

Cowi bygger broer, og de bygger rigtig mange af dem, både i Danmark og i udlandet. Det er Cowis ekspertise, og de er da også med i opløbet til at sætte Femern-sænketunnellen på havbunden til Tyskland. Cowi-gruppen har domicil i Lyngby og kan ikke overtages, eftersom Cowi ejes af en erhvervsdrivende fond. Medarbejderne ejer i øvrigt 17 pct. af Cowi, så et godt resultat kaster også lidt af internt i Cowi-huset.

Det kan undre, at ingeniør Lars-Peter Søbye ikke har eksterne bestyrelsesposter på cv’et. Måske synes han bare, at arbejdet i Cowi er så alt rigeligt.

Fold sammen
Læs mere

Den der smør godt kører – skidt

De er modige derude på Valby Bakke, hvor Carlsberg-ledelsen holder til. De tager deres etiske samfundsansvar alvorligt og indfører en nultolerancetærskel for smørelse af alskens slags. Også den lille uskyldige smørelse, som går under betegnelsen facilitating payment, og som der hidtil er blevet set igennem fingre med.

Men nu slår den etiske ansvarlighedschef hos Carlsberg, Andraea Dawson-Shepherd fast, at nultolerance er ... nultolerance. Det er en modig beslutning, vel vidende at Carlsberg-folk i hele verden ikke må stoppe 100 eller 200 dollar i lommen på tolderen i en fjernt beliggende havn for at få de bestilte reservedele til bryggeriet fri. Men nogen må jo tage dette ansvar på sig for at få forbedret tingene og holdningen i de store globale virksomheder, og det ansvar tager Andraea Dawson-Shepherd nu på sig.

Carlsberg og andre store virksomheder må nok belave sig på, at de interne sager stiger efter udmeldingen om nultolerance. Sådan ændrer man ikke en regional eller lokal kultur natten over. Men som bekendt skal det gøre ondt, før det bliver godt.

 

Ugens nedture

CEO of Norwegian low-cost airline Air Shuttle, Bjoern Kjos attends a press conference in Oslo on March 4, 2015. Air Shuttle said it had cancelled all flights in Scandinavia on March 4, 2015, due to the escalation of a pilots' strike. AFP PHOTO / NTB scanpix / HAKON MOSVOLD LARSEN +++ NORWAY OUT Fold sammen
Læs mere

Blå-røde mærker

Det er konflikten, hvor det er svært helt at vælge side. For hvem er det, der har ret i Norwegian-striden? Bjørn Kjos, stifteren og storaktionæren i Norwegian, på den ene side har selvsagt ledelsesretten i sit eget selskab. Men er den øvelse han har gang i med piloter og medarbejdere ren i kanten?

Og hvad med piloterne? Er de blot mimoseramte million-aflønnede medarbejdere, som ønsker mere magt end deres rolle burde give?

Sikkert er det kun, at de Norwegian-rejsende er tabere – sammen med Bjørn Kjos, som står med en konflikt der koster omkring 70 mio. kr. i døgnet og som har udstillet, at Norwegian kan være på vej mod en hård og brat landing. For strejken har jo fået folk til at indse, at Norwegian nok er vokset hastigt, men at det er sket på et tyndt økonomisk grundlag – og for mange lånte penge. Så måske er Bjørn Kjos ved at blive ramt af en kedelig virkelighed – fortjent eller ej.

-Arkiv- RB PLUS Fodboldkonflikt trækker ud op til deadline BV.: Claus Bretton-Meyer blev administrerende direktør i Dansk Boldspil-Union i marts sidste år.Direktøren har aldrig lagt skjul på, at han ikke ved så meget om fodbold. Jeg tror, det er en styrke, at man ikke nødvendigvis har styr på det, hvis man til gengæld så har styr på andre ting.-Jeg besidder økonomiske, ledelsesmæssige og strategiske styrker , og jeg tror, det er en fordel, at jeg ikke blander mig i det fodboldmæssige, siger han. BV: DBU - direktør Claus Bretton-Meyer. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Fortsætter du sådan, så taber du!

Kære Claus Bretton-Meyer. Fodbold handler om følelser. Det er sorg og glæde over resultaterne. Det er glæden ved smerten, når tingene går galt for yndlingsholdet. Og det er oplevelsen af, at være fælles om noget – f.eks. landsholdet.

Set udefra ligner det, at du har glemt det med følelserne, da du rykkede til DBU og røg i konflikt med spillerne. Ja, der skal spares i DBU. Det vil alle kunne forstå. Men hvis du vil vinde den kamp, så kan du ikke handle og kommunikere, som var du direktør på en »rugbrøds-fabrik«. Du skal i stedet vinde dit baglands opbakning, danskernes støtte og så på fornuftig vis overbevise spillerne om det fornuftige i løn-cuttet.

Det gør man ikke ved at køre hardball i en proces, hvor dit mål måske nok er rigtigt, men hvor du med din ageren kan tabe spillet, længe inden I når frem til forhandlingsbordet.

Mærsks succesdreng Kim Fejfer i hovedsædet på Esplanaden Fold sammen
Læs mere

Dette kan ikke ties ihjel, Kim Fejfer

Det var en grim sag, der væltede ud af APM Terminals skabe for et par uger siden.

Tre ledende medarbejdere i Mærsk-koncernens store containerterminalselskab, herunder finansdirektøren og forretningsdirektøren, blev fyret for »ikke at have fulgt virksomhedens interne politikker«.

Vi mangler stadig at høre fra APM Terminals topchef, Kim Fejfer, hvad de tre har gjort. Har de betalt bestikkelse? Indgået ulovlige kontrakter? Eller måske selv fået returkommission? Vi ved det ikke, og det er problemet. Når så fremtrædende Mærsk-folk fyres – heraf to helt inde i inderkredsen af Mærsk-selskabets ledelse – så skal der flere ord på sagen.

Jeg kan godt forstå, hvis Kim Fejfer ønsker at tie sagen ihjel. Men det kommer ikke til at ske. Dertil er sagen potentielt for stor. Så der er grund til fra Kim Fejfers side, at sætte flere ord på, hvad der er sket, og hvad han selv har gjort i sagen. Herunder, om han har været sin direktørpost voksen, når to af hans nærmeste medarbejdere åbenbart har gjort alvorligt i nælderne.