Her er ugens bedste Business-gossip

Her er ugens op- og nedture i det danske erhvervsliv.

Rene Redzepi, medejer af Noma
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Modig som få

Man skulle næsten tro, at René Redzepi hedder »modig« til mellemnavn. For manden bag Noma viser i den grad mod og evne til at genopfinde sig selv og Noma i denne tid.

Hvor andre måske ville forsøge at malke Nomas succes økonomisk, går Redzepi og hans investorer den modsatte vej og har besluttet at lukke og flytte Noma. Det indebærer blandt andet en flytning til Australien i en periode og siden åbning af nye restauranter på Christianshavn – som blandt andet skal omfatte lokal grøntsagsproduktion – og sågar en flydende have.

Jeg er imponeret. Det er nytænkning, genopfindelse og visionært i en grad, så det næsten gør ondt. Hvis Danmark skal op på den store klinge, er det sådanne personer, landet har behov for – altså folk der tænker helt ud af boksen, og som ikke er bange for at slagte successer i evig jagt på ny storhed.

Rohdes hårde budskab

Nu gik det lige så godt. Følelsen af, at Danmark igen var på vej mod en økonomisk optur var ved at kunne mærkes – du ved derinde i maven, som tit bestemmer, om vi borgere tør bruge penge. Og så skulle nationalbankdirektør Lars Rohde absolut smide vand på bålet.

For med sin advarsel om, at Danmark har behov for, at der føres en stram finanspolitik og med signaler om, at der er en boble på boliger i især København, gør Rohde jo sit til at sænke optimismen i Danmark.

Hans udmeldinger giver mening – blandt andet set fra det københavnske boligmarked, hvor også gossipredaktørerne slår deres folder. Vi har jo set, hvor hurtigt priserne er steget – så måske har nationalbankdirektøren ret.

Så ros til Rohde for at sige sin mening (det får han jo også sin løn for), omend det er ærgerligt, når nu opturen endelig stod for døren, og vi skulle til at lægge smalhalsen bag os.

TV: Rohde tager vindertitel - Jørn P. Taber

 

Bosse bosser

Man må sige, at Stine Bosse forstår at gøre opmærksom på sig selv. Erhvervskvinden, turned politisk aspirant, turned bestyrelsesdronning, har gang i en karriere, som har flere lag, end man skulle tro kunne fungere.

Det blev tydeligt igen i denne uge, hvor Bosse bossede bankdirektøren for Banknordik, Janus Petersen, ud og samtidig vil storudsælge af banken.

Den beslutning kan Stine Bosse selvsagt tage, når hun nu engang er bestyrelsesformand. Og det viser, at hun i hvert fald er en hård formand at have til at puste sig i nakken.

Det er samtidig interessant at se den »spaltede« karriere, som Stine Bosse har gang i. Hun er jo samtidig særdeles politisk engageret og deler – mildt sagt – vandene hos de politisk interesserede danskere.

Den cocktail – erhvervskvinde og politisk skarpt engagement – plejer sjældent at virke godt. Men noget tyder på, at Stine Bosse er fuldstændig ligeglad med den vurdering. Hun fortsætter i hvert fald ufortrødent.

Ugens nedture

Skat er jura, ikke følelser

Jesper »Kasi« Nielsen er den frygtløse iværksætter, der energisk kaster sig ud i nye projekter uden sikkerhedsnet, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sige gøre. Det er alt eller intet med Kasi-Jesper. Og alle midler tages i brug. Senest har han skrevet et brev til skatteministeren for at få denne til at gå ind i sin sag. Kasi-Jesper fisker i rørte vande og synes at håbe på, at den tsunami af problemer, der er væltet ned over Skat de seneste måneder skal få hans sag til at gå væk – evaporere.

Jesper Nielsen skal selvfølgelig have præcis den samme retssikkerhed på skatteområdet som alle andre danskere, men Kasi-Jesper må også forstå, at der nu engang er et skattesystem i Danmark, som han også er en del af. Take it or leave it. Og hvis han mener, at han ikke skal betale den skat, som Skat opkræver hos ham, må han gå til domstolene. Den sag skal afgøres af juraen, ikke af følelserne. Denne uge blev ikke en vinderuge for Kasi-Jesper.

Jørn P.s guldsnor

Carlsbergs finanschef Jørn P. Jensen fik i denne uge silkesnoren – eller rettere guldsnoren. Jørn P. er snart fortid i Carlsberg. Foreløbig kan han grine hele vejen til banken, efter at han fik sin farvelcheck fra bryggeriet i Valby på rundt regnet 40 millioner kroner. For topchefer gør pengene det ikke alene, der er også en masse stolthed involveret. Juniorgossipperen mener dog, at man kan købe en hel del stolthed for 40 millioner kroner.

Hvad, der er sket bag kulissen i Carlsberg, er ikke helt til at vide. Men også på de bonede gulve er den personlige kemi absolut afgørende for at lede virksomheden i den rigtige retning. Og når der er pres på udefra, kan »det ene ord tage det andet« på de interne linjer og gøre et samarbejde svært. Alt det er selvfølgelig spekulationer fra gossipredaktionens side. Faktum er, at Jørn P. ikke passer ind i hverken den nye topchef Cees’t Harts nye ledelseshold eller bestyrelsesformand Besenbachers fremtidsvision med Carlsberg.

Linds lindring

Man må gå ud fra, at den århusianske rigmand Henrik Lind har fået lidt ud af sin spekulation i Mols Linien-aktier. Selve slaget med den store aktionær, kapitalfonden Polaris, er i hvert fald tabt. Henrik Lind løb i Mols Linien-sagen rundt som en hund i et spil kegler. Måske bevidst, måske blot for at score en gevinst. I så fald ikke voldsomt professionelt udført.

Det var aldrig helt til at vide, hvad Henrik Lind i grunden ville med Mols Linien. Nu sidder han med en ejerandel på fem procent, Polaris har over 80 procent. Mols Linien forventes afnoteret fra børsen, og så skal Polaris og Henrik Lind fremover være gode venner og sammen drive Mols Linien. Det scenarie er svært at forestille sig. Enten accepterer Henrik Lind en god pris for sine aktier og scorer dermed en spekulationsgevinst i Mols Linien, eller Polaris tilrettelægger ejerskabet på en måde, så de irriterende små­aktionærer presses ud. Det behøver ikke nødvendigvis at blive et kønt syn. Gossipperne følger slutslaget på Kattegat.