Her er ugens bedste Business Gossip

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

 

Svensk recept virker

Okay så. Man må sige, at den svenske recept virker på Vestas.

Opjustering. Tilbagekøb af aktier og vækst i imponerende grad.

Vi taler om en regulær forvandling af vindmølle­fabrikken Vestas, hvor mange års økonomisk tørke er blevet lagt på hylden under svensk dobbeltledelse af CEO Anders Runevad og finansdirektør Marika Fredriksson.

På gossipredaktionen kan vi godt lide tørre fakta. Dem står Marika Frederiksson for at levere, og det er aldeles fremragende, hvordan hun og kollegerne har fået Vestas tilbage på sporet.

Nogle vil kalde Vestas for kedelige nu. Og kedelig er de måske, fordi man nu må lede stadig længere efter nedture, skandaler og dårligdomme. Det skyldes en fast hånd – ikke mindst økonomisk – og derfor er Marika Fredriksson en nøgleperson i forvandlingen af selskabet.

Pengejæger med succes

Han er Bagmandspolitiets nye chef – og nu er han også en af ugens vindere på gossiplisten.

Morten Niels Jakobsen får den ærefulde plads for sin – og kollegernes – succes med at hente nogle af de forsvundne Skat-milliarder hjem fra grimme banditter i habitter, der har tømt Skats pengekasse for 6,2 mia. kroner.

Foreløbig har Morten Niels Jakobsen fundet 1,7 mia. kroner, og det siger vi tak for. Men vi minder – på det tydeligste – om, at der endnu mangler i hvert fald 4,5 mia. kroner.

Så inden politikerne bliver alt for begejstrede for Bagmandspolitiets indsats, så skal de huske, at der endnu er lang vej. Det gælder i øvrigt også for Skat, som jo står som den store skurk i forhold til, at banditterne overhovedet kunne stjæle de mange penge. Men tak til Morten Niels Jakobsen – og kom så i gang med at finde de resterende milliarder.

Fætter BRs store kup

De har ganske vist gjort meget ud af, at de aldrig har manglet smør på brødet eller mad i køleskabet.

Alligevel bliver det nye tider for Gjørup-familien, altså familien, der hidtil har været eneejer af legetøjskæden BR, men som nu har solgt 75 pct. af kæden til en kapitalfond for ikke mindre end 1,7 mia. kroner.

Det er alligevel noget af et beløb – og det bliver spændende at se, hvad pengene skal bruges til – ud over mad. Spændende bliver det også at se, hvordan det går med familiens fremtidige indflydelse i den kæde, som jo er gået i arv i familien.

Nu er de minoritetsaktionærer og bestemmer reelt ingenting. Det kan blive svært – også følelsesmæssigt – at andre pludseligt vil kunne lave markant om, uden at familien har noget at skulle have sagt.

Så selv om de mange penge formentlig vil lune, så er det en kilde til bekymring, at andre nu skal passe på familiens lille fætter.

Ugens nedture

 

Hvor længe holder Matthias?

Tillid er ikke just det, man forbinder med Folkevognskoncernen i Wolfsburg i disse dage. Ikke desto mindre er det tillid, den nye topchef Matthias Müller skal sælge, når han træder op på verdensscenen for at få styr på skandalerne i VW – »dieselgate« også kaldet.

Senest har han måttet haste til USA, som i parentes bemærket er det marked, der har fået skandalen til at rulle, for at undskylde, forklare og forsvare, at omfanget af skandalen synes endnu større end først antaget. En »Mission Impossible« – og han lykkedes da heller ikke.

Spørgsmålet er, om Matthias Müller er den rette til at rette op på renommeet. Nej, mener junior­gossipperen.

Han, altså herr Müller, er sovset ind i hierarkiet i Wolfsburg og omegn efter årtier som ansat i VW-koncernen, de seneste år som topchef for Porsche. Måske skal der helt nye koste til at feje i VW-værkstedet.

What to do, formand?

Skal vi tænke langsigtet eller kortsigtet? Landets mest magtfulde bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen, er kommet lidt humpende igennem 2015. Ikke at der er krise på Esplanaden, hvor A.P. Møller - Mærsk holder til, og bundlinjen er såmænd ikke så tosset, selv om konglomeratet har modvind på flere af kerneområderne. Kursen på Mærsk-aktien vil bare ikke rigtig, som Mærsk-toppen ønsker det.

Og på et eller andet tidspunkt bliver det et strategisk tema for Mærsk-bestyrelsen – hvis det da ikke allerede er det. What to do? Skal vi føje børsmarkedets kortsigtede krav eller holde fast på det meget lange sigte?

Gossipperne er ikke i tvivl om, at formanden vil svare henholdende med fokus på det lange sigte for dermed at indgyde ro og stabilitet. Men formanden er også en aktiens mand. Det har han vist som formand i Topdanmark over en årrække og også i Coloplast. Hvordan dælen løses problemet på Esplanaden?

 

Klar til optagelse

En international finansmand er på alles læber i disse dage. Ifølge DR er han med i, eller ligefrem kan være en af hovedpersonerne i, det store fup- og svindelnummer med Skat, hvor smarte folk har franarret Skat 6,2 mia. kr. ved at udgive sig for storaktionærer i danske børsselskaber. Og derfor har de kunnet kræve udbytteskat retur. Som det foreløbig fremgår, synes det hele at være uhyre simpelt, næsten for simpelt til at være sandt. Snyder man virkelig den danske statskasse for milliarder og blot lader pengene stå i en forholdsvis nyerhvervet tysk bank? Arh.

Gossipperne har tygget et par gange på de foreløbige udmeldinger og tænkt, om man som storsvindler ikke sørger for at få pengene af vejen så hurtigt som muligt og ikke lader dem stå og blomstre i en tysk bank. I givet fald kan man sige, at virkeligheden overgår fantasien.

Anyway, der ligger givetvis meget mere bag, og mon ikke det kommer frem lidt efter lidt. I så fald ligger der et færdigt manuskript til en forrygende spillefilm.