Voldsomme vampyrer

FILM De gode vampyrer imod de onde vampyrer i den hæsblæsende »Blade II«.

Der er gode vampyrer og der er onde vampyrer, erfarede den uvidende anmelder, da han så Guillermo del Toros heftige nyfortolkning af tegneseriefiguren Blade i »Blade II«, der bygger videre på og fornyer den oprindeligt også ganske heftige »Blade - The Daywalker« fra 1998.

Helten Blade (Wesley Snipes), halvt vampyr og halvt menneske, en slags afro-amerikansk Batman, der har alle vampyrernes overmenneskelige styrker, men ingen af deres svagheder (dagslys/hvidløg/sølv/kors etc.), fik i den første »Blade«-film udryddet i hundredvis af ækle blodsugere sammen med sin højre hånd Whistler (Kris Kristofferson), men vampyrer er som bekendt nogle stædige sataner, der formerer sig som rotter i mulm og mørke.

Man kan mene, at såvel figuren som konceptet i »Blade« er for tyndt til at holde en decideret Hollywood-franchise i gang, men den visuelt fabelagtige, mexicanske gyserinstruktør Guillermo del Toro (»Cronos«/»The Mimic«/»The Devil's Backbone«) er i hvert fald et spændende instruktørvalg, der med »Blade II« allerede må have sikret sig instruktørjobbet på den for længst annoncerede treer i trilogien.

Fornyelsen er til at tage og føle på - både hvad det formmæssige og det indholdsmæssige angår. Effekterne er langt flottere og mere uhyggelige end i forgængeren, og den faste manuskriptforfatter David S. Goyer har med sit plot om en alliance imellem vampyrdræberen Blade og hans gamle arvefjender i Vampyrmafiaen tilført serien et nyt element. Ovenikøbet i en grad så en romance antydes imellem den ellers så sammenbidt aseksuelle og forbitrede hævner Blade og den smukke, eksotiske blodsuger-babe Nyssa (chilenske Leonor Varela).

Baggrunden for alliancen er en ny type mutantvampyrer, de virkeligt ækle, onde og væmmelige skurke i denne film, der er udsprunget af mislykkede DNA-eksperimenter. De såkaldte reapers ligner en blanding af aliens, crackvrag, reptiler, hudkræftofre og klassiske vampyrer - og spreder deres kropsforandrende virus med biddet fra deres hugtænder. Aldrig har truslen imod menneskeheden været større!

»Blade II« er hårdkogt rabalder og blodsprøjtende ramasjang; valuta for pengene for det yngre popcorn-publikum i alverdens multiplexer, der vil elske dens humor (tørret, krystalliseret blod som vampyrcoke på natklubberne), dens stunts (hvor kampsport møder superheltegenren), dens grusomhed (reapernes blodsugningsteknik er usædvanligt ulækker) og dens hårdtpumpede, fetichsexede stjerner for fuld udblæsning. Og så lærer vi altså også, at selv vampyrer kan have hjerter af guld. Nogle af dem i hvert fald...