En brandmand hævner

Arnold Schwarzenegger er tilbage i fin form i den solide actionfilm »Kold hævn«.

Det er ikke helt let at forstå, hvorfor man har givet denne amerikanske film den (tidligere brugte) danske titel »Kold hævn«. En stor del af historien foregår i Colombia, hvor der jo er temmelig varmt, helten Gordy Brewer er nærmest rødglødende af raseri, og han gør helvede hedt for sine modstandere, så alt i alt havde »Kogende hævn« været en mere passende titel.

Den gode nyhed er til gengæld, at Arnold Schwarzeneggers karriere måske alligevel ikke er ved at være helt udbrændt, som man ellers kunne tro efter så uophidsende film som »End of Days« og »The 6th Day«. Ganske vist vil »Kold hævn« næppe genetablere den midaldrende mastodonts gamle status som verdens mest populære actionhelt, men med den kyndige håndværker Andrew Davis som instruktør er der dog tale om solid underholdning, og Schwarzenegger har endda et par scener, hvor han formår uden ord at give ganske bevægende udtryk for chok og sorg.

De scener befinder sig naturligvis i begyndelsen af filmen, inden brandmanden Gordy Brewer mod al sund fornuft rejser til Colombia for at straffe den terrorist, der ved et bombeattentat mod det colombianske konsulat i Los Angeles har dræbt hans kone og lille søn.

I den lovløse sydamerikanske nation træder Schwarzenegger i karakter som hårdhudet handlingsmenneske, og selv om han tages til fange flere gange og får læsterlige prygl, er han selvfølgelig sej som bare pokker og kan derfor velbeholden vende tilbage til USA for at forsøge at forhindre en ny colombiansk terroraktion, denne gang i Washington D.C. Med sig har han terroristen El Lobos kønne kone, som tilsyneladende angrer sine onde gerninger og nu vil hjælpe de amerikanske myndigheder, men man tænker sit. Og får ret.

Her er tale om en historie, der ikke udmærker sig ved overvældende realistisk sandsynlighed, men actionfilm er jo ikke dokumentarfilm, og »Kold hævn« forsøger faktisk at nuancere sit emne en smule ved ikke at gøre colombianerne til de rene djævle eller amerikanerne - især skumle folk fra CIA - til rene engle. Først og fremmest er Gordy Brewer ingen iskold dræbermaskine, men en hæderlig mand optændt af forståelig vrede, og med gode navne som Elias Koteas, John Turturro og John Leguizamo i sideroller er »Kold hævn« klart bedre end en række af de skyd-alt-og-alle-film, som Arnold Schwarzegger uden at fortrække en mine medvirkede i, da han var mest populær.

Sin germanske accent slipper han aldrig af med - så det er ganske fornøjeligt, at han på et tidspunkt i »Kold hævn« udgiver sig for at være tysker - men måske har han virkelig fået givet sin hult hostende karriere ny luft under vingerne. I hvert tilfælde rapporteres det, at både en »True Lies 2« og en »Terminator 3« er på vej, og det giver jo en ny, enten løfterig eller skræmmende dimension til hans ofte citerede replik »I'll be back!«.

Længde: En time og 49 minutter. Censur: Tilladt over 15 år.