En mystisk mølmand

FILM Richard Gere er god i den besynderlige »Mothman - Mørkets budbringer«, der fortæller en okkult og angiveligt autentisk historie.

Hvad i alverden er en Mothman? Det kan man selvfølgelig ikke vide, hvis man ikke har set »Mothman - Mørkets budbringer«, og det ejendommelige er, at efter at have set filmen ved man det stadig ikke.

Man kommer ikke et svar nærmere, end at en Mothman er et overnaturligt væsen, der på grund af sine vældige vinger kan ligne en mellemting mellem et menneske og et møl - deraf navnet - og som kan forudsige alskens ulykker og katastrofer, hvad det sære væsen gerne gør telefonisk over for særligt udvalgte.

En sådan udvalgt er journalisten John Klein fra avisen Washington Post. I begyndelsen af filmen mister han sin kone ved en trafikulykke, muligvis forårsaget af en Mothman, og da han to år senere i sin bil er på vej fra Washington D.C. til Richmond, sender mystiske kræfter ham ud på en 600 kilometer lang omvej, så han havner i byen Point Pleasant i det bondske West Virginia.

Her hævder en lokal beboer omgående at have haft besøg af John Klein de to foregående nætter, selv om John faktisk ikke har været i byen før, og fra det punkt bliver historien bare mere og mere mærkelig. Den lokale politibetjent Connie Parker må modstræbende erkende, at der på det seneste er sket en del gådefulde ting i Point Pleasant, og via en konsultation hos en okkult ekspert i Chicago finder John ud af, at en Mothman må være på spil - væsenet, der kalder sig Indrid Cold, kontakter John pr. telefon og ved alt om ham, og mystikken bliver ikke mindre, da Johns afdøde kone tilsyneladende dukker op i byen.

Alt dette lyder naturligvis som bimlende forrykt vås, men »Mothman« er angiveligt baseret på autentiske begivenheder. Vi ser kun det skræmmende væsen i ultrakorte glimt- og til sidst får vi udpenslet en skrækkelig katastrofe, som Mothman har forudset, og som altså har fundet sted i virkeligheden.

Det er selvfølgelig frustrerende, at begivenhederne i »Mothman« forbliver indhyllet i mystikkens mørke, men på sin vis er historien så langt ude, at man et stykke ad vejen næsten er tilbøjelig til at tro på den. For en film kan jo ikke give en rationel analyse af det overnaturlige, men den kan forsøge at sandsynliggøre dets eksistens, og det lykkes ret længe for instruktøren Mark Pellington.Richard Gere som John Klein og Laura Linney som Connie Parker yder solide og overbevisende præstationer, og modsat Mothman er personerne troværdige nok, og selv om filmen til slut flipper ud i hektisk hysteri og et orgie af effektjagende klipning, er »Mothman« alt i alt så besynderlig, at den bliver hængende i hukommelsen som et lettere tåget irritationsmoment.

Man tænker nemlig, at ingen manuskriptforfatter ville være dum nok til at opfinde så tåbelig en historie som denne, så måske er der virkelig et gran af sandhed i den?