Forfulgt af fortiden

Ben Kingsley gør indtryk som psykopatisk gangster i den rodede engelske kriminalfilm »Sexy Beast«.

At opleve Ben Kingsley i rollen som vulgær og brutal gangster er næsten (forestiller man sig) som at se Jørgen Reenberg spille en hårdkogt narkopusher fra de onde gader på Vesterbro.

Ganske vist har Ben Kingsley tidligere fremstillet en gangster, nemlig i Barry Levinsons »Bugsy«, men det var en beregnende bagmand med begavet format. I »Sexy Beast« er han en psykopatisk proletar, og når man i baghovedet stadig bærer på hans noble præstation som pacifisten Gandhi i Richard Attenboroughs hyldestfilm, er det underholdende at se ham folde sig overbevisende ud som en forbryder så aggressiv, at man hele tiden venter på, at han skal eksplodere i vild vold. Hvad han også gør.

Ben Kingsley får stærkt modspil af den kropstunge Ray Winstone, der gjorde dybt indtryk som tyrannisk far i både Gary Oldmans »Nil by Mouth« og Tim Roths »The War Zone«, og deres magtfulde konfrontation, der gør luften tung af anspændte nerver og lurende trusler, er klart det bedste ved »Sexy Beast«. For ikke at sige den eneste grund til at se en forvirret film, som på efterhånden slidt og bedaget postmodernistisk facon gerne ofrer handlingens indre logik til fordel for smarte stilistiske tricks.

»Sexy Beast« er i sit udgangspunkt beslægtet med Stephen Frears' særprægede »The Hit«, for den fortæller om den engelske eks-forbryder Gal Dove (Ray Winstone), der sammen med sin sexede kone har trukket sig tilbage til en solskoldet drivertilværelse i Spanien. Så indhentes han af sin kriminelle fortid, da den frygtede Don Logan (Ben Kingsley) dukker op for at overtale ham til at deltage i et storstilet kup i London, og det har Gal ikke spor lyst til. Men på den anden side - hvem tør sige nej til den tikkende bombe Don?

Meget mere bør strengt taget ikke afsløres, men vi må dog fortælle, at det dristige millionkup - der foregår under vand, uden at de logistiske detaljer på nogen måde forklares - ledes af en iskold gangsterchef, der ligner en fætter til Oliver Reed og har en personlig vendetta kørende samtidig med kuppet. Det er dog bare en påklistret og flimrende afviklet sidehandling, hvis baggrund skitseres i et flash-back placeret inde i et andet flash-back, for den debuterende instruktør Jonathan Glazer, der hidtil har lavet reklamefilm og musikvideoer, vil gerne vigte sig med hippe tekniske falbelader og har til gengæld ingen anelse om (eller er tindrende ligeglad med), hvordan man får en historie til at hænge rimeligt sammen.

Altså er »Sexy Beast« en ret irriterende film, kriminalistisk endda helt håbløs, men den redder sig en ekstra stjerne på grund af de varmesimrende spanske scener, hvor Ben Kingsley og Ray Winstone i en nervepirrende psykologisk magtkamp kredser snerrende rundt om hinanden som et rovdyr og dets bytte, og hvor man er spændt på, om det mon lykkes for byttet at bide først.