Dumhed og fordomme

Fornem præstation af William H. Macy i filmen »Focus« om stupid antisemitisme i USA.

Det ville have været komisk, hvis ikke det var så tragisk. Den pæne personalechef Laurence Newman i New York anskaffer sig et par briller, og fra den dag opstår hos hans omgivelser en voksende mistanke om, at han er jøde. På grund af brillerne!

Latterligt, selvfølgelig, men samtidig både blodigt ironisk og dybt alvorligt, for vi befinder os i tiden under Anden Verdenskrig, og mens amerikanske soldater kæmper mod nazisterne, huserer en eskalerende antisemitisme i visse kredse i USA. Og i det snæversynede lille storby-provinshul af et næsten »racerent« kvarter i Brooklyn, hvor ungkarlen Laurence Newman bor sammen med sin gamle mor, ser man i forvejen skævt til den jødiske kioskejer Finkelstein og begynder nu også at skule mistroisk til Newman.

På sin arbejdsplads bliver han degraderet og vælger at sige op med en harmfuld beslutsomhed, der ellers ikke er typisk for denne stilfærdige og konfliktsky mand. Med besvær finder han et nyt job helt ovre i Hoboken, New Jersey, og han finder samtidig en kone i skikkelse af den kønne blondine Gertrude - men det hjælper ham ikke blandt de paranoide naboer hjemme i Brooklyn, for er Gertrude mon ikke også jøde, selv om hun benægter det?

Den debuterende instruktør Neal Slavins »Focus« er en loyal og seriøs filmatisering af Arthur Millers debutroman »En mands ansigt«, og den handler selvfølgelig om, at racisme ikke bare er afskyelig, men også præget af stupid vilkårlighed. Selv er Laurence Newman ingen helteskikkelse - han har en nat fra sit vindue set en kvinde blive groft overfaldet på gaden uden at forsøge at gribe ind - men han er fundamentalt anstændig og sættes på en hård prøve, da den antisemitiske organisation Union Crusaders går i aktion i hans kvarter, og han må vælge, om han vil være solidarisk med den sagesløse Finkelstein, forsøge at holde sig neutral på sidelinien eller måske på skrømt slutte sig til Union Crusaders for at dementere, at han selv er jøde.

Troværdig Macy

Det er et pinefuldt moralsk dilemma, som filmen fremlægger med pædagogisk tydelighed, en smule tørt og tynget af det litterære forlæg. Men det er en væsentlig kvalitet, at Laurence Newman spilles af William H. Macy, der som altid er en solid søjle af rolig troværdighed - ligesom Gertrude gøres til en stærk og nuanceret figur af den uglamourøst attraktive Laura Dern, og den tunge sanger Meat Loaf Aday yder en overbevisende præstation som Newmans dubiøse nabo Fred.

Med sin lettere skematiske skildring af antisemitismens afskyelige ansigt er »Focus« på sin vis en gammeldags film, men samtidig har den i disse tider fået smertelig aktualitet, og eftersom den er sober, intelligent og meningsfuld, bærer man gerne over med dens milde trang til at belære. Det kunne endda være, at vi faktisk trænger til at blive belært.