Kløgtige katte

»Superkatten Zorba« er en munter italiensk tegnefilm for mindre børn.

Zorba holder, hvad han lover. Her er ikke tale om den dansende græker, som Anthony Quinn spillede i 1964, men derimod om en kat, og han får svært ved at opfylde sit løfte. For katte kan jo ikke flyve.

Sagen er, at Zorba ikke bare lover en måge indsmurt i olie at udruge det æg, som den døende måge lige når at lægge. Han går også med til at lære den kommende mågeunge at flyve, og her får han selvfølgelig problemer, hvad han i øvrigt har i forvejen, for han og hans kattevenner ligger i permanent krig med en flok ret rå rotter, der holder til i havnebyens skumle kloakker.

Enzo D'Alòs italienske tegnefilm »Superkatten Zorba« savner således ikke dramatik, og de grimme rotter er nogle grove grobrianer, men filmen henvender sig dog først og fremmest til mindre børn og er heller ikke så uhyggelig, at den skulle kunne give onde drømme. Til gengæld rummer den nogle stiliserede drømmescener, som måske vil forvirre de yngste tilskuere en smule, men generelt er der tale om en munter og spændende film - naturligvis eftersynkroniseret på dansk - som også kan fornøje voksne, når for eksempel kattene inspireret af Homers »Illiaden« konstruerer en slags trojansk hest (af ost) for at narre rotterne.

Selv om den er den hidtil dyreste tegnefilm produceret i Italien, kan »Superkatten Zorba« naturligt nok ikke hamle op med de animerede amerikanske film fra Disney/Pixar og DreamWorks, hvad angår svimlende teknisk virtuositet. Men det gør ingenting, for det er hyggeligt for en gangs skyld at se en ambitiøs og fantasifuld europæisk tegnefilm - med indlagte sange og et opbyggeligt økologisk budskab - og hvis børnene ikke er udpræget blaserede, vil de givetvis synes, at de talende katte og den søde måge er attraktive bekendtskaber.

Længde: En time og 25 minutter. Censur: Tilladt for alle.